Online fotótanfolyam

Védd meg az objektíved!

 

Védd meg az objektíved!

Védd meg az objektíved két egyszerű és olcsó megoldással! Az objektívekre nem csak azért kell vigyázni, mert drága, és nehéz egy újra összegyűjteni a pénzt. A sérülések az elkészülő fotóink minőségét is befolyásolják.

Ennek a cikknek a megírására azért szántam rá magam, mert a közelmúltban két olyan fényképezőgéppel, illetve objektívvel is találkoztam, amelyeket ezzel a két sokszor emlegetett tanáccsal, meg lehetett volna óvni a karcoktól, sérülésektől.  (Pedig ezeknek egyértelműnek kellene lenni!)

Miért kell vigyázni az objektívjeinkre?

Mert a képeink minőségét a külső sérülések jelentősen befolyásolják, rontják! Nem csak a karcok, hanem az ujjlenyomatok, és porszemek is. Illetve az is, ha rajtahagyjuk az eredeti, objektívet védő fóliát, ami csak a csomagolás része. lásd régebbi cikkünket itt

A karcok viszont nem olyanok, mint az újlenyomatok! Nem lehet őket lemosni, és nagyban rontják az objektívünk rajzolatát.

 A sérülések okai:

  • Az első objektív azért lett csupa karc, mert a fotós táskában egyszerűbb volt úgy szállítani és visszatenni, hogy nem tette rá a tulajdonosa az objektív sapkát.

Ez csak lustaság! Ez a világ egyik leg természetesebb dolga egy fotósnak, hogy a felszerelésre vigyázni kell, és használat után az objektívsapkát visszatenni az objektívre.

  • A másik objektív egy véletlen baleset folytán szerzett egy óriási karcot.

Ezt sem lett volna nehéz kivédeni, csak egy egyszerű pár ezer forintos UV szűrő kellett volna hozzá. Az UV szűrő egyik legfontosabb feladata (szerintem), hogy védi az objektívet az apró karcoktól, sérülésektől. És sokkal olcsóbb ebből egy újat beszerezni, mint egy objektívből.
Példának lásd a mintaképet, ahol egy ütés hatására az objektív helyett csak az UV szűrő esett szét.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza