Online fotótanfolyam

Régi fotós érdekességek - a négylencsés fényképezőgép

 

Régi fotós érdekességek - a négylencsés fényképezőgép

Egy fényképezőgép, négy lencse. Vajon mire használták?
Első ránézésre, nem hasonlít egyik fényképezőgépre sem. Megszoktuk, hogy a fényképezőgépeknek egy optikája van. A régi gépek között ugyan volt olyan, amelyiknek két optikája volt (egyszerre) a gépvázon ...

ilyenek voltak a két aknás és a sztereó fényképezőgépek, de négy objektívvel, negatívra dolgozó gépnél nem találkozhattunk.

Azonban, ha nem is túl messzire, körülbelül 15-20 évvel ezelőttre visszatekintünk, amikor még az igazolványképek aranykorát éltük, akkor találkozhattunk ezzel a fényképezőgéppel.

 

A Facebook oldalunkon pár nappal ezelőtt megkérdeztük látogatóinkat, hogy tudják-e mire használták ezt a fényképezőgépet, és meglepetésünkre szinte rögtön megvolt a helyes válasz.

A fotós szakmában amire kereslet/igény volt, azt régen is kiszolgálták. A digitális fényképezőgépek előretörése előtt, illetve amikor még nem az okmányiroda készítette az igazolványképeket és az útlevélképeket, az olcsó és egyszerű megoldások jegyében született az Aryca ID 2000 fényképezőgép is.

Tehát ezzel a fényképezőgéppel igazolványképeket lehetett készíteni! A négy lencsének köszönhetően rögtön négyet egyszerre.

Hogyan kellett használni ezt a fényképezőgépet:

A fényképezőgép oldalán van egy kis ábra, ami mutatja, hogy ha belenézünk a keresőbe, akkor hova komponáljuk/pozícionáljuk (a komponáljuk szó tudom egy kicsit erős) a modellünket.

Majd megnyomjuk az exponáló gombot, és kész. Élességet nem kell állítani, mert a fényképezőgép fix lencsés. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 1 métertől adott éles képet a végtelenig.


Itt látszik, hogyan osztotta meg a képmezőt a fényképezőgép négy részre.

Ha a fényképezőgép hátrányait kellene megemlíteni, akkor azt lehetne kiemelni, hogy mivel a fényképezőgép negatívra dolgozott, pontosabban negatívra rögzítette a képeket, meg kellett várni amíg betelik a film, majd ezután lehetett az igazolvány fotókat előhívni.

Ez a polaroid igazolványképek 4-5 perces elkészülési idejéhez képest lassabb volt. Persze valószínű, hogy azok a fotós üzletek vásároltak ilyen fényképezőgépet, akiknek volt elég forgalma ahhoz, hogy minél gyorsabban beteljen a film.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza