Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Vaku diffúzor házilag

 

Próbáld ki! Vaku diffúzor házilag

Néha úgy érzem, hogy mindenből lehet fotós kiegészítőt, kelléket készíteni. Így történt ez most is, amikor egy darab csomagolás tömítésénél használt "habfóliából" és egy pausz papírból készült vaku lágyító előtét a diffúzor kupakok mintájára.

Kezdjük az elején, mire jó a difúzor kupak?

Már többször említettük a cikkek között és a teljes fotótanfolyam leckéiben is, hogy a vakuk fénye elég kemény és érdemes azt lágyítani. Nemcsak beépített vaku esetében, hanem rendszervakunál is.

A diffúzor kupak tulajdonképpen a rendszervaku fejére húzható lágyító előtét, amelytől nagyobb lesz a vaku világító felülete, jobban szórja a fényt, vagyis lágyabb világítást eredményez.

Ehhez hasonlót készítettem én is. A test, amiből az alapot készítettem és a vaku fejére húztam tulajdonképpen hasonló anyagból van, mint a laminált padló alá tehető fólia, csak ez ötször ilyen vastag, öt rétegből, fóliából áll. A diffúzor pedig a már sokszor bevált pausz papírból készült.

Az elkészítés:

A cikk mintaképén látszik, hogy mit szeretnénk készteni. A "fólia" testből ki kell vágni a vaku fejének megfelelő méretű és formájú lyukat. Ehhez a vakut rátesszük, körberajzoljuk, és kivágjuk egy sniccerrel.

A pauszpapírból téglalap formát vágunk, kettőt is. A széleségük a fólia test szélességével és hosszával fog megegyezni. Ezeket egymásra merőlegesen, a mintakép alapján kell a tesbe helyezni.
Ahhoz, hogy ezeket bele tudjuk helyezni a testbe, egy-egy vékony bemetszést kell ejteni annak szélén (nem átvágva a testet!).

A méretre vágott pauszpapírt a bemetszésekbe csúsztatjuk és készen is vagyunk.

A próba:

Ha már elkszült, mindenféleképpen érdemes kipróbálni!

A bal oldali mintakép a diffúzorunk nélkül, a jobb oldali  a diffúzorral készült (direkt világtással). Látható, hogy a vakunk fényét tényleg lágyította egy kicsit, az árnyékok kontúrja is lágyabb lett, és maga az árnyék is halványabb.

Abban az esetben viszont, amikor a vakut indirekt módon használtuk, már szinte tökéletes eredményt kaptunk.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekér lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza