Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Fotózz napszemüveggel, ha nincs polárszűrőd!

 

Próbáld ki! Fotózz napszemüveggel, ha nincs polárszűrőd!

Pár évvel ezelőtt azt az érdekes megoldást hallottam, hogy a napszemüveg - ha nincs más - tökéletesen megfelel polárszűrő helyettesítőjeként. Most, hogy eszembe jutott gondoltam ki is próbálom.

A szép tájképek receptje: napsütés, egy kevés felhő, kék égbolt.
Ahhoz, hogy tényleg szép kék égboltunk legyen a fényképen, használjunk a fotózáshoz polárszűrőt. Ahogy teszi ezt sok természetfotós is és így lesz teljes a recept.

Azt hiszem, ezt nem is kell tovább ragozni, ez a megállapítás (recept) így megállja a helyét.
DE! Nem mindenkinek van polár szűrője, nem is mindegyik fényképezőgéphez lehet polárszűrőt használni. A kompakt és bridge fényképezőgépeknél általában szűrőmenet hiányában nem tudjuk a szűrőket használni.

Ha a cikk címének állítása helyes, akkor ezeket a (bridge és kompakt) fényképezőgépeket használóknak (és akiknek nincs polarizációs szűrője) sem kell lemondaniuk az igazán szép természetképekről.

Próbáljuk ki:

A kiinduló képünk szűrő, vagyis napszemüveg nélkül.

Egy napszemüveggel készült képünk.

Mit látunk a mintaképeken? Tényleg használható a napszemüveg polárszűrő helyett?


Azt kell, hogy írjam: IGEN, de ha egy mód van rá, akkor én a polárszűrő használatát választom. Miért?

- Az ég tényleg kékebb, a színek telítettebbek lettek. De ha jobban megnézzük a képet látjuk, hogy a színhelyességgel, a fehéregyensúllyal vannak problémák. Nem csak az ég lett kékebb és sötétebb, hanem a zöld vetés is. Az egész kép kapott egy kis kékes fátyolt.

- Amikor a képeket készítettem, oda kellett figyelni, hogy a napszemüveg teljesen az objektív előtt legyen, hogy ne tükröződjön az objektívben. A szemüveg görbülete miatt azonban ez nem volt túl egyszerű.
Ha csak azért nem vesz valaki polárszűrőt, mert nincs a fényképezőgépén szűrőmenet, akkor a napszemüveghez hasonlóan akár egy rendes polárszűrőt is odatarthat az objektív elé, és az eredmény így már tökéletes lesz.

- Kipróbáltam több fajta napszemüveget is. Természetesen polárszűrő helyett, polár napszemüveggel (polarizációs lencséjűvel) fogjuk ugyanazt, vagy hasonló hatást elérni. Egy sima (no name, 500.-Ft-os) napszemüvegtől ne várjunk csodát.

Összegezve, "ha nincs ló jó a szamár is" elven nyugodtan kísérletezhetünk polár napszemüveggel. Nem egy tükörreflexes fényképezőgépen, hanem elsősorban kompakt fényképezőgépeknél, ahol tényleg nincs lehetőség rendes polárszűrő használatára.

A napszemüvegek kipróbálásánál viszont észrevettem, hogy érdekes hatású képek készítésére nyugodtan lehet használni a napszemüvegeket.

Az egyik barnás lencséjű napszemüveg például hasonló hatású fotót eredményezett, mint egy barna (sepia) szűrő.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza