Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Építs LED-es körlámpát!

 

Próbáld ki! Építs LED-es körlámpát!

A fotózás elsősorban a fényekről és a világításról szól, és ha van egy kis kézügyességünk és ambíciónk hozzá, akkor miért ne készíthetnénk egyedi világítást otthon, saját anyagokból? Az ötletet pedig most az Online fotótanfolyam adja hozzá!

Az alap ötletet két dolog adta:

  • a színházakból jól ismert, öltözői asztalon található, körben elhelyezett lámpák sora
  • a LED-es világítás, konkrétan a LED szalag

Ennek a kettőnek a kombinációjából született meg a világításunk.

A szükséges eszközök:

  • körülbelül 2 méter LED szalag - lehet hideg és meleg fényűt is kapni. (A fehér egyensúlyt a fotózásnál ennek megfelelően kell beállítani!)
  • 12 voltos adapter
  • egy nagyobb lemezkarton
  • fekete és fehér festék
  • ragasztó (ragasztópisztoly)

A lámpa elkészítése:

- Lemezkartonból kivágtam egy nagyobb kört (kb. 45 cm). Ezen keresztül lehet majd fotózni.

A LED-es körlámpánk a modell oldaláról.

- A lyukon kívülre egy 2cm-es peremet ragasztottam (nagyobb átmérőben mint a kivágott kör), szintén lemezkartonból, hogy a LED szalagot erre tudjam felragasztani.
Ez azért kell, hogy a szalag könnyen rögzíthető legyen, illetve, hogy a fénye csak a modellünket világítsa meg!

- Érdemes az egészhez egy talpat készíteni, hogy önmagában is megálljon.

A peremre könnyen tudjuk rögzíteni a LED szalagot.

- A LED szalag energiaellátását egy 12 V-os adapter biztosítja. Az adapter vezetékét, a szalag forrasztásához közel érdemes rögzíteni, hogy szállításnál, vagy egyszerűen a használat közben ne tudjuk letépni a lemezkartonról.

- A lemezkartont fekete festékkel lefestettem, mert így fotózásnál ez nem tud tükröződni. A LED szalag rögzítésénél a peremen belül viszont fehér színűre festettem, hogy a fényt még jobban a modell felé tereljem.

Tapasztalatok:

Végeredményben egy nagyon érdekes, sokféleképpen használható megvilágítást kapunk.

- Az első és talán legfontosabb sajátossága a lámpának, hogy a szemben egy jól kivehető, kör alakú fényfoltot képez a pupilla körül.

- Használhatjuk önálló fényforrásként (kép jobbra), és kiegészítő fényforrásként is. Például derítésre, akár nappali fényben is, mint a legalsó mintaképen látni.

- Mérete miatt elsősorban portré fényképezésre alkalmas, de használhatjuk kisebb tárgyak fotózására is. Ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy a fényes felületeken a LED szalag kör alakja ugyanúgy meg fog jelenni, mint a portrénál a szemben.

- Ezzel a lámpával (az arc egy részén) teljesen árnyékmentes világítást is létrehozhatunk, mégsem kapunk egysíkú, lapos a világítást! (Az árnyékok teszik plasztikussá, három dimenzióssá a fotóinkat.) Ennek az oka, hogy bár az orr körül és a szem gödrökben egyáltalán nem lesz árnyék, az áll alatt és a füleknél (a körlámpánktól távolodva) viszont már lesz árnyékképződés.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza