Online fotótanfolyam

Mi az amit kihúztál a vakuból?

 

Mi az amit kihúztál a vakuból?

A gyakorlottabb fotósoknak teljesen egyértelmű, de sokaknak nem világos, hogy az "a vakuból kihúzható fehér és a műanyag lap, mire való?" Hol használjuk, hol vesszük hasznát ezeknek?

A rendszervakuk mindegyikénél két dolgot tudunk kihúzni a vakuból.

- Az egyik a nagylátószögű előtét.

Mire való?

A rendszervakuk egyik hasznos tulajdonsága, hogy zoomosak, vagyis a vaku villanási szöge változtatható aszerint, hogy milyen gyújtótávolságú objektívvel fotózunk. Ha zoomos objektívet használunk, akkor a vaku automatikusan hozzáállítja a villanási szögét az éppen aktuálisan használt gyújtótávolsághoz. (Ha zoomolunk az objektívvel, zoomol hozzá a vaku is!)

A vakuk villanási szöge általában 24-105 mm között állítható be. Ha a 24 mm-től nagyobb gyújtótávolságú objektívet szeretnénk használni, akkor lesz szükségünk a nagylátószögű előtétre. Enélkül ugyanis a vaku nem fogja bevilágítani a teljes képmezőt.

Ezt kihúzva és a vakufejre hajtva 17 mm-es (egyes vakuknál 14-15 mm-es) gyújtótávolságú objektívekkel is tökéletesen, a teljes képmezőt megvilágítva tudjuk használni a vakunkat.

- A másik ami a vakuból kihúzható, a fényvisszaverő kártya/lap.

Ezt akkor használjuk, ha a szemekben egy kicsi megcsillanást szeretnénk látni a fényképen, hogy azok még élethűbbek legyenek.

Akkor, amikor indirekt vakuzással fotózunk, a fényvisszaverő lap nélkül (a vakuval nem közvetlen világítjuk meg a modellünket, hanem egy nagyobb felületre irányítva a vaku fejét, a visszavert fénnyel világítunk), nem lesz csillogás (megcsillanó fényfolt) a szemekben.
Ezen viszont segíthetünk, ha használjuk a fényvisszaverő lapot. Erről visszaverődik a fény és a modellünk szemében ott lesz a megcsillanó fénypont, ami még élénkebbé teszi a fotónkat.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza