Online fotótanfolyam

Lepedőből háttér lesz

 

Lepedőből háttér lesz

Ha egy szimpla lepedőt választunk háttérnek, több bajt és utómunkát csinálhatunk magunknak, mint gondolnánk. (Például látszik a hajtás rajta - ezt csináljuk másképp!)

Sokszor visszatérő hibaként szoktam találkozni a "lepedőből háttér lesz" esettel. Amikor megtervezett (otthoni - műtermi) képet készítünk, és valamilyen egyszínű, homogén háttérre vágyunk. Ezért kézenfekvő, hogy lepedőt, vagy valamilyen egyszerű anyagot választunk háttérnek (gyorsan hozzáteszem, ez nem rossz választás).

Tehát nem az a baj, hogy egy lepedőt választunk, azzal semmi baj! Akkor jönnek a problémák, amikor a hajtás nyomok, gyűrődések látszódnak rajta!

További baki, ha nem elég nagy a mérete és itt-ott látszik mellette, vagy kilóg alóla az eredeti fal, bútor, stb.
Illetve ha egy szép mintás anyagot használunk, akkor az nem elég életlen és nem válik el a modelltől.

A megoldások teljesen egyszerűek:

   2. Visszafelé haladva, a második esetben a (erről már írtunk a kicsi mélységélesség kapcsán) elég a modell és a háttér között nagyobb távolságot hagyni, akár pár métert is. Így a modell éles lesz, a háttér pedig életlen. (A kis mélységélességet tovább fokozhatjuk, ha tágabb rekesszel fotózunk. Ezekről bővebben az előbb említett cikkekben olvashatsz róla.) A háttér életlensége pedig segít abban, hogy a modellünk szépen elváljon a háttérről.

Ezt persze nem kivitelezhető egy zsúfolt lakásban. De a szabadban, vagy egy tágasabb lakásban ez már könnyen megoldható. A beltéri felvételek esetében ahol kevesebb a fény, ráadásul jobban tudjuk nyitni majd a rekeszt, ami a kicsi mélységélességünket segíti.

A nagyobb távolság ráadásul abban is segít, hogy a modell árnyéka ne a hátteren jelentkezzen, hanem előtte a földre vetüljön.

   1. Az első esetben (amikor látszódnak a gyűrődések, hajtásnyomok) sincs nehéz dolgunk (főleg, ha fehér háttérrel dolgozunk), csak egy plusz megvilágítást kell adnunk a háttérnek, vagy nekiállni és rendesen kivasalni! :-)

Ha egy plusz fényforrást iktatunk be a háttér megvilágítására (csak a háttér megvilágítására!), akkor elkerülhetjük, hogy azon látszódjanak a hajtás nyomai. Erre pedig egy fehér háttér a legalkalmasabb.

A háttér megvilágításánál arra kell majd ügyelnünk, hogy ne legyen túl erős a háttér lámpa/vaku fénye amivel megvilágítjuk, nehogy túl sok fényt verjen vissza a modellünkre mert zavaró becsillanások, fényfoltok lehetnek a képen.

Ha pedig gyakrabban fotózunk ilyen körülmények mellett, és szeretnénk mindig szép homogén hátteret, akkor érdemes beruházni egy papír háttérre, ami árban sem túl drága.
Ne menjünk bele fél megoldásokba, vagy buta kompromisszumokba! "Jó lesz egy lepedő is!" Egy rossz háttér tönkreteszi az egész fotót! Kis kreativitással könnyen segíthetünk ezeken a helyzeteken.

Ha kicsi kompromisszumok árán is, de ezzel a két teljesen egyszerű megoldással már készülhetnek is a gyönyörű portré képek ahol a háttér nem vonja el a figyelmünket a modellről!

(És persze mindez igaz a tárgyfotókra is.)

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.

vissza