Online fotótanfolyam

Külső vaku elvillantása, csatlakoztatása a fényképezőgéphez

 

Külső vaku elvillantása, csatlakoztatása a fényképezőgéphez

Hogyan tudjuk a külső vakut elvillantani? Milyen lehetőségeink vannak a vaku csatlakoztatására (elvillantására) a fényképezőgéphez? Egy adott fényképezőgép márkához bármilyen vakut használhatok? Ezekre a kérdésekre nézzük meg a válaszokat.

Ha már rendelkezünk külső vakuval, vagy rendszervakuval és szeretnénk azt a fényképezőgépről levéve használni, akkor több megoldás közül választhatunk:

  • vezeték nélküli
    - infrás
    - rádiós
  • vezetékes

A vezetékes megoldásnál egy szinkronkábelre van szükségünk amivel a vakut és a fényképezőgépet összekötjük.

Külső vakuk szinkronizálásaEgyszerűbb dolgunk akkor van, ha a fényképezőgép és a vaku is rendelkezik szinkroncsatlakozóval. Ebben az esetben csak az adott márkához való szinkronkábelt kell megvásárolni.

Kicsit bonyolultabb dolgunk van, ha a fényképezőgép és/vagy a vaku nem rendelkezik szinkroncsatlakozóval. Ebben az esetben sincs veszve semmi, hiszen egyszerű (ráadásul olcsó) kiegészítőkkel megoldható a csatlakoztatás. (lásd mintakép jobbra)

A vezeték nélküli megoldások egy picit bonyolultabbak, ami talán a több beállítási lehetőségből adódik.
(pl: több vaku vezérlése egyszerre)

Egyszerűen a lényege: a fényképezőgépen van egy jeladó, a vakuhoz pedig egy vevő csatlakozik. Ezek segítségével jön létre a kapcsolat, a távirányítás.

Infrás:  Ezen megoldásoknak a hátránya, hogy nem túl nagy a hatótávolsága, ráadásul a fényképezőgépnek és a vakunak "látnia" kell egymást, hogy működjenek. Vagyis nem minden helyzetben használhatóak könnyen.

Rádiós: Ebből nagyon sok féle létezik. Kezdem talán az egyetlen hátrányával az árával, ami nem éppen fotós barát. Minél nagyobb tudású, minél nagyobb hatótávolságú, annál drágább.

Előnye viszont, hogy nagy a hatótávolsága, típustól függően több száz méter is lehet. Nem kell látnia egymást a fényképezőgépnek és a vakunak (például ha háttérvilágításhoz használjuk és takarásban van). Könnyen vezérelhetünk több vakut is, ehhez csak plusz vevőegységre van szükség. 

Manuális, vagy TTL?

Bármelyik megoldást is választjuk (a vezetékest, vagy a rádióst), mindkettőből létezik manuális és TTL vakukhoz illeszkedő rendszer. Ha a vakut TTL módban szeretnénk használni, akkor arra figyelni kell, hogy ennek megfelelő szinkronkábelt, vagy rádiós kioldót kell választanunk. Árban ezek persze magasabbak.

Ha nem TTL vakut használunk, hanem például villanjkörtét, akkor ahhoz elég egy "sima" szinkronkábel, de ebben az esetben a vásárlásnál a kábel benne lesz a csomagban.

Ha pedig manuális vakut használunk, akkor elég lesz egy sima rádiós vakukioldó, nem kell hogy a TTL jeleket is közvetíteni tudja. 

Bármelyik fényképezőgéphez, bármilyen vakut használhatunk?

Nem. Ahogy például a Nikon fényképezőgépre nem szabad Canon vakut tenni, és fordítva, úgy a vezetékes megoldásnál sem szabad a márkákat házasítani! A vaku és a fényképezőgép tönkre teheti egymást!

Maradjunk mindig a fényképezőgéphez gyártott saját márkájú vakunál, vagy ha más gyártótó vakuját szeretnénk megvásárolni, akkor is a fényképezőgéphez készült modellt válasszuk.

Ha hasznosnak találtad a cikkeket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Kövesd és lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon is.

vissza