Online fotótanfolyam

Koszos a szenzor?

 

Koszos a szenzor?

"Mik ezek a furcsa foltok a képeken, ráadásul mindegyiken ugyanott? Koszos a fényképezőgép belülről? " :-)
Ha igen akkor próbáljuk meg eltüntetni ezeket. Hogyan essünk neki? Mit tehetünk és mit nem szabad csinálnunk?

Amikor a képeken ugyanott, ugyanolyan foltokat tatálunk, akkor bizony a fényképezőgépünk szenzora koszos lett. A biztos felfedezésüket (a foltokét, szennyeződésekét) megnehezíti, hogy ezek a koszok, szennyeződések nem mindig látszanak. Pontosabban nem minden képen látszanak.

Akkor láthatóak jobban, ha homogén (egyszínű) felület van a fotókon, illetve, ha nagyobb mélységélességgel fotózunk. Vagyis az általános, mindennapi használatnál ezt nem biztos, hogy észrevesszük és nem biztos, hogy akkora problémát okoz, hogy a szervizbe kelljen rohannunk.

Ezek már jól kivehető szennyeződések a szenzoron. A több fényképen, ugyanott megjelenő foltok nagyon zavaróak és sok utómunkát adnak azzal, hogy ki kell retusálni ezeket.

Hogyan vehetjük észre, hogyan ellenőrizhetjük, hogy koszos a szenzor?

Amint az előbb írtam, akkor lesz jobban látható, hogy koszos a szenzor, ha nagyobb mélységélességgel, homogén felületet fotózunk.

Hogyan csináljuk?

Szűk rekesszel (lehetőleg a legszűkebbel) fotózzunk le egy homogén, mondjuk fehér felületet (pl.: falat, de lehet ez a égbolt is), majd a képet nézzük meg kinagyítva, számítógép monitoron.

Mit kell látnunk, mit keresnünk a képen?

Ha kosz van a szenzoron, akkor apró (vagy nem is mindig apró) foltok, vagy szöszök lesznek a képeken. Ráadásul mindegyiken ugyanott.

Hogy jobban láthatóvá váljanak, a képen utólag kicsit sötétítve és megemelve a kontrasztot, kivehetőbbé válnak a porszemcsék.

Mi legyen a koszos szenzorral?

Az így felfedezett foltok, egy idő után biztos, hogy zavaróak lesznek. Amíg csak egy-két apróbb folt van a képeken, és ez nem is biztos, hogy minden képünkön látszik, addig megúszhatjuk egy kis retusálással.

Ha zavaróvá vállnak, jobban járunk, ha megpróbáljuk ezeket a szennyeződéseket eltüntetni.

- Ennek egyik módja, az automata szenzortisztítás. Ilyenkor a fényképezőgép ultrahang segítségével próbálja meg lerázni az apróbb porszemeket a szenzorról (igazából az előtte lévő aluláteresztő szűrőről, mert ez koszolódik, nem is a szenzor). Ezt a funkciót (ha tudja a fényképezőgépünk) akár be is kapcsolhatjuk, és minden be-, vagy kikapcsolásnál automatikusan működésbe lép a szenzortisztítás.

- Másik módja a szenzortisztításnak a levegőpumpa használata.

  • Ezekben az esetekben először az objektívet le kell venni a fényképezőgép vázról.
  • A menüben találunk egy szenzortisztítás funkciót. Ezt elindítjuk, ennek hatására a zárszerkezet kinyílik és így lehetőségünk van lefújni a port a fényképezőgépről.
  • A fényképezőgép vázat lefelé fordítjuk, (hogy a porszemek, koszok könnyen kieshessenek belőle), majd óvatosan megfújjuk a szenzort és környékét.

Vigyázat! A levegőspray-vel óvatosan kell bánni! Ezekből nagy nyomással áramlik ki a levegő, és nem szabad csak függőlegesen tartani! Ha elfordítjuk a kiáramló folyadékkal (folyékony levegővel) nagyobb kárt csinálhatunk, min hasznot, mert foltot hagyhat! Használatát szenzortisztításhoz nem ajánlják.

- Harmadik megoldásként vásárolhatunk szenzortisztító készletet. Ezekből különféléket lehet kapni. Van amelyik az olajos foltokkal is elbánik, van amelyikkel csak az apróbb szöszöket tudjuk könnyen eltávolítani, de jobban használható a szenzor sarkaiban is.

Bármelyiket is választjuk, kellő körültekintéssel kell használnunk. Minden esetben betartva a használati utasítást!
FONTOS! Ha szenzortisztításra adjuk a fejünket, akkor a fültisztító pálcikát és az ismeretlen tisztítószereket felejtsük el! Sokkal több kárt okozhatunk, mint hasznot!

- Negyedik megoldás, ha a szenzortisztítást szakemberre bízzuk. Elvisszük a márkaszervizbe, ahol nagyon gondosan és alaposabban mint mi, eltávolítják a szenzorra tapadt szennyeződéseket.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza