Online fotótanfolyam

Erre (is) figyelj ha napos időben fotózol!

 

Erre (is) figyelj ha napos időben fotózol!

Az júniusi cikkek között foglalkoztunk az életlen háttér készítésével. Hogyan kell beállítanunk hozzá a fényképezőgépet, hogyan fotózzunk.
Napos időben viszont érdemes figyelni a vakus derítésre, mert könnyen túlexponálhatjuk a képünket.

Kezdjük egy kis magyarázattal: ha tűző napsütésben például portrét fényképezünk (a nap állásától függően), erős árnyékok lehetnek az arcon. Ezeket a sötét árnyékokat vaku használattal világosíthatjuk, deríthetjük. Ez a vakus derítés. 

Az alaphelyzet:

  • Napos időben fotózunk.
  • Egy nagy fényerejű objektívvel, f/2 nyitott rekesszel, hogy a háttér kellően elmosódott legyen.
  • És ehhez vakuval derítünk, hogy az árnyékokat világosítsuk!
  • Rekesz előválasztásos üzemmódot használunk.

A végeredmény: túlexponált, kiégett fotók!

Az okok:

Ha vakut használunk, akkor normál esetben a zársebességet a vakuszinkronnak megfelelően kell megválasztanunk, vagy annak megfelelően választja meg a fényképezőgép program, vagy automata üzemmódban. Ez a szinkronidő 1-125, vagy 1/160 másodperc a legtöbb fényképezőgépnél, de természetesen van 1/250 másodperces vakuszinkron is.

Az életlen háttérhez (egyik előző fotós cikkünk erről szólt) nyitott rekesz kell, ennek beállításához a rekesz előválasztásos üzemmódot használata a legegyszerűbb.

Ha teljesen nyitott rekesszel dolgozunk, ráadásul ezt napos időben tesszük, akkor a záridőnek nagyon rövidnek kell lennie, hogy jól exponált képet kapjunk. (Minél jobban nyitjuk a rekeszt, annál rövidebb záridőt kell használnunk!)

A fényképezőgép a vakus derítés miatt viszont automatikusan szeretné beállítani a záridőt 1/160 vagy 1/250 másodpercre.

De a nyitott rekesz és a "hosszabb" záridő itt együtt nem jó nekünk! Hiszen az előbb állapítottuk meg, hogy a nyitott rekesznél rövid záridőre van szükségünk! Tehát a hosszabb vakuszinkron idő és a nyitott rekesz miatt túlexponált lesz a fotónk!

Megoldások:

- Nem vakuval hanem derítőlappal derítsük az árnyékokat. Így a záridőt nem kell a vakuhoz igazítani.

- Szürke szűrőt használunk, ami csökkenti a fényképezőgépbe jutó fénymennyiséget, így nem lesz túlexponált a képünk ha a vakuszinkron időt is figyelembe vesszük.

- HSS - nagy sebességű szinkron funkcióval rendelkező vakut használunk, ahol a vaku rövid záridővel is együtt tud dolgozni. Így kellően rövid záridőt használhatunk nyitott rekesznél is.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.

vissza