Online fotótanfolyam

Erre használd a kihajtható LCD monitort!

 

Erre használd a kihajtható LCD monitort!

Többször láttam már helytelenül használni, a kihajtható LCD monitort, és volt aki meg is kérdezte tőlem: "Nem félsz, hogy véletlenül letöröd?"
Ha rendeltetésszerűen használja valaki, akkor nincs ok arra, hogy letörjön. De milyen a rendeltetésszerű használat? Mire jó, hogy kihajtható?

Az LCD kijelzővel és, hogy mennyire kapunk rajta valós képet, már foglalkoztunk ebben a korábbi cikkünkben. Most azokat a lehetőségeket nézzük meg, hogy mire jó még nekünk a kihajtható LCD monitor.

Azon kívül, hogy a táskában, vagy szállítás közben védeni tudjuk a fényképezőgépünk LCD monitorát ha teljesen visszahajtjuk, van még két nagyon hasznos funkciója ennek a kihajtható megoldásnak:

  • Ha a talaj közelében szeretnénk a fényképezőgéppel dolgozni, például egy virágot szeretnénk lefényképezni, vagy csak békaperspektívából szeretnénk valamit lefotózni, akkor a normál, vagy nem kihajtható LCD monitorú fényképezőgépnél ahhoz, hogy lássuk mit fogunk lefotózni, le kell hajolni egészen a talaj közelébe, vagy akár le is kell hozzá feküdni.
     
    Erre sokkal egyszerűbb megoldást kínál a kihajtható LCD monitor. Nem kell lefeküdni a fényképezőgép mögé/alá, hogy lássuk mit fogunk lefényképezni. Csak kihajtjuk és elforgatjuk felfelé és már látjuk is mi lesz a leendő fotónkon.
  • Ugyanez a helyzet akkor is ha valamit fentről kell lefotóznunk, de a képet csak akkor tudjuk elkészíteni, ha a fényképezőgépet a lehető legmagasabbra emeljük. Például egy tömeg/csoport előtt van az, akit szeretnénk megörökíteni, de nem tudunk hozzá közelebb menni. Az emberek fejétől pedig nem látunk semmit.
    Ugyanaz a megoldás, mint az előző esetben, csak itt nem felfelé, hanem lefelé hajtjuk majd az LCD monitort. Így a fejek felett tartva a fényképezőgépet, nyugodtan tudunk képeket készíteni.

Ha legközelebb valaki a talaj közelében, vagy a magasból készít fotót, jusson eszébe, hogy a kihajtható monitorral ezekben az esetekben milyen egyszerű dolga lesz! Normál esetben viszont, érdemes visszahajtani teljesen, hogy még véletlenül se törjük le!

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza