Online fotótanfolyam

A tűző napsütés ellenszere - diffúz fólia

 

A tűző napsütés ellenszere - diffúz fólia

Fotózásnál gyakran van szükségünk szórt fényre. Ha nem áll a rendelkezésünkre, akkor nekünk kell a kemény fényt módosítani (lágyítani). Arról már írunk a fotós cikkek között, hogyan tudjuk a vaku fényét lágyítani, de hogyan módosítsuk a tűző napsütést?

Kezdjük az elején, hogy miért kell lágyítani a napfényt?

A közvetlen tűző napsütésnek (felhők nélküli égbolt esetén) kemény a fénye. Ez a kemény fény erős, sokszor sötét és éles szélű árnyékot vet.

Ezeket az árnyékokat, hogy ne legyenek túl sötétek, derítéssel lágyíthatjuk. (Deríteni vakuval, vagy derítőlapokkal tudunk.) De ilyenkor csak plusz fényt adunk a kép árnyékos feléhez, a (fő) fény jellegét nem változtatjuk meg.

A napfényt hasonlóan tudjuk lágyítani, mint a vaku fényét. Műtermi vakuk esetében ebben a soft boxok segítenek. A rendszervakuk vagy kompakt fényképezőgépek beépített vakujának a fényét is hasonló módon tudjuk lágyítani. A fény útjába (a vaku elé) diffúz fóliát/anyagot kell tenni. (Ehhez kapcsolódó cikkünk: lágyító előtét kompakt fényképezőgéphez)


A közvetlen napsütésben erős árnyékok lesznek.

A diffúz fóliák a fényt nem visszaverik, hanem áteresztik, és közben szórják így tulajdonképpen lágyítják. Fotós szaküzletekben különböző méretekben kaphatóak, sokszor a derítőlapokkal együtt találjuk meg. (Öt az egyben kiszerelésűek.)

Diffúz fóliával a árnyékok lágyabbak.

Diffúz fólia házilag:

Ilyen diffúz anyagnak használhatjuk a pauszpapírt, bőrpauszt, vagy kellően matt felületű műanyag fóliát. (Ez utóbbinál fontos, hogy ha át akarunk nézni rajta, akkor teljesen elmossa a képet.)

Készítsünk egy keretet vékony, de erős anyagból, erre feszítsük ki (ragasszuk rá) a pausz papírt (diffúz anyagunkat).

Ha az így kapott fény nem lett elég lágy, akkor fokozhatjuk a lágyítást, ha a keret másik oldalára is ragasztunk pauszt. Még jobb megoldás, ha még egy ugyanilyen diffúz keretet készítünk és a kettőt együtt használjuk. Ha növeljük a két keret közötti távolságot, akkor lágyabb fényt kapunk. Ne felejtsük, hogy a fény mennyiségét a diffúz keretek csökkentik.

A fóliánák számával és távolságával változtathatjuk a lágyítás mértékét.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza