Online fotótanfolyam

Hogyan tanuljunk fotózni?

HOGYAN TANULHATJUK A FOTÓZÁST?

Egy rövid összeállítást készítettem arról, hogyan érdemes a fotózást megtanulni, fejleszteni.
(Az összeállítás nem a profi, egy-egy területre szakosodott fotózást tanulóknak szól!)

- Fotózzunk sokszor sokat!
Ezt tanácsként szinte mindenhol elmondják. "Fotózz minél többet!" Maga az elképzelés nem is rossz, de önmagában biztos, hogy kevés! Ha sokat fotózunk akkor az gyakorlással jár. Ez mindenféleképpen jó.
Azonban magában hordozza a rossz szokások berögződését is. Ezért én kiegészíteném a következő pontokkal:

- Próbáljunk ki új technikákat!
Nem új dolgokat kell alkotni, de felejtsük el a "Mi eddig így csináltuk!" mondatokat. Minden új kipróbált technika amivel eddig nem foglalkoztunk (például: HDR fotózás, vagy panorámaképek készítése) tanít valamit.

- Mástól kérdezni nem bűn!
Bátran kérdezzük meg ha valamit nem értünk vagy ha valami újat kipróbálunk. Persze hozzáértőtől.

- Nézz fényképeket, olvass fotós cikkeket, fotós újságokat!
Ha valakit érdekel a fotózás ezekből tényleg sokat tanulhat! Sőt sok ötletet meríthetünk!
Nem csak az újdonságokról, az új fényképezőgépekről számol be egy fotós újság. A legjobb fotósok képeit, munkáit mutatják meg bennük.
A legjobbaktól, azok fotóiból tanulni pedig nagyon sokat lehet. Sokszor az is elég, ha megtetszik egy kép vagy képsorozat és meg tudjuk fogalmazni, hogy az miért tetszik nekünk.

- Elemezzük a képeinket!
Ez így elég sablonos tanácsnak tűnik, de van rá magyarázatom:

Úgy elemezhetjük a képeinket, hogy amikor visszanézzük el kell döntenünk, azt látjuk-e a képen, azt kaptuk-e vissza, mint amit mi akkor, a fotózás pillanatában láttunk? Sikerült-e megörökítenünk a "Pillanatot"? Visszakapjuk-e az élményt, látványt?
Ha nem, akkor próbáljuk kideríteni mi volt amit rosszul csináltunk! Mi az, amitől nem olyan lett a képünk, mint amit vártunk. (Mitől lett más a kép: Színek, képkivágás, világítás, kompozíció?)
Ha felismerjük a hibát, akkor legközelebb ezt orvosolhatjuk. 

- Fogadjuk meg a fotósok tanácsait!
Az építő tanácsokat! Ne arról szóljon egy-egy tanács (ha megmutatjuk a képeinket), hogy milyen bénák vagyunk, és ő másképpen közelítette volna meg a feladatot. (Sajnos ilyennel személyesen is találkoztam.)
"Én úgy csináltam volna..." kezdetű mondat helyett, sokkal jobb a "Próbáld meg még...", vagy "Próbáld meg esetleg..."kezdetű mondat.
Számunkra az a fontos, hogy az adott helyzetben, adott szituációban, környezetben hogyan tudjuk elkészíteni a fényképet úgy, hogy tetsszen nekünk, és technikailag is jó legyen!
Hogyan adhatjuk vissza a képen azt amit láttunk, amit elképzeltünk.

- Óvatosan az internettel!
És az önkéntes kritikusokkal! Ha feltöltjük képeinket olyan oldalakra, ahol mások véleményezhetik, kezeljük fenntartással a hozzászólásokat.
Már fényképezőgép teszteknél is sok butaságot olvastam ilyen hozzászólásoknál. A fénykép elemzéseknél pedig pláne.
Ez nem azt jelenti, hogy aki véleményezi a képet az nem adhat hasznos tanácsot. De nem tudjuk, hogy hozzáértő-e?

Hogyan segít a fotózás elsajátításában az Online fotótanfolyam?

Aki már megnézte az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit az megfigyelhette, hogy a jobb oldalt látható kis ábrák a leckék fontos kiegészítői!

Ezekkel szeretnénk felhívni a figyelmet egy-egy hasznos Tipp-re vagy Érdekességre, illetve olyan Fontos szabályokra amit érdemes megfogadni.

Mintaképeket készítettünk, hogy megmutassuk egy-egy folyamatot vagy azt, hogy mit jelent a fényképezőgépnél egy-egy beállításbeli változtatás.

A fotózásban mindent érdemes kipróbálni! A fontosabbakat meg is jelöltük a Próbáld ki ábrákkal.