Online fotótanfolyam

Vakus alapfogalmak

 

Vakus alapfogalmak

Mi mit jelent egy vaku szótárában? Összegyűjtöttünk pár alapfogalmat, amelyek gyakran felmerülnek e témában.

Kulcsszám:

A gyártók ezzel a számmal jelzik vakuk teljesítményét. A nagyobb szám természetesen nagyobb teljesítményt jelent, ami jól jön ha nagyobb távolságban, nagyobb fényerővel szeretnénk a témánkat megvilágítani.

Zoomos vaku:

Ez azt jelenti, hogy a vaku villanási szöge állítható. Ha nagyobbra állítjuk a zoomot, a vaku fénye kisebb területre fog világítani. 

Alap esetben a vaku zoomja követi az objektíven beállított látószöget (gyújtótávolságot) de természetesen manuálisan is állítható. Így csak azt a terültet fogja megvilágítani amelyet az objektív lát.

Manuális vaku:

A vaku teljesítményét manuálisan kell/lehet beállítani. Nincs automata üzemmód, a vakutól a fényképezőgép nem kap adatokat (nem tudja mekkora teljesítménnyel fog elvillanni), ami segítené a pontos expozíció beállítását.

TTL rendszervaku:

Through The Lens - az objektíven keresztül szóösszetétel rövidítése.
A manuális vakukkal ellentétben itt a fényképezőgép és a vaku között már van kommunikáció. A vaku az exponálógomb lenyomása (élességállítás) után, de még az expozíció előtt (!!!) elővillantásokkal határozza meg, hogy a vakunak a helyes expozícióhoz mekkorát kell villannia. Egyszerűen: ez az automata vaku.

Működése: A vaku elővillant - a fényképezőgép fényt mér (az objektíven keresztül - TTL) - majd exponál a megfelelő teljesítménnyel.

Vakupapucs:

A vakupapuccsal csatlakozik a vaku a fényképezőgéphez.

Szinkronidő / vaku szinkron:

Vaku használatánál alapfeltétel, hogy a fényképezőgép zárszerkezete a villanás pillanatában teljesen nyitva legyen. Az a legrövidebb záridő amelynél még az előző állítás igaz (a vaku fénye még teljesen be tudja világítani a témát), a szinkronidő.A szinkronidő a leggyakrabban 1/125, 1/200, 1/250 másodperc.

Vakufény-korekció:

A vakufény-korrekció segítségével a vaku teljesítményét tudjuk változtatni. Erre abban az esetben van szükség, ha a vaku fénye egy kép elkészítéséhez túl sok, vagy túl kevés. ha a "+" irányban változtatunk, növeljük a vaku fényerejét a képünk világosabb lesz, ha "-" irányban változtatjuk a vaku fényerejét a képünk sötétebb lesz.

Vaku segédfény:

Az élességállítás pontatlan lehet, vagy nagyon nehezen is működhet, amikor kevés fényben, vagy egyszínű, homogén felületen szeretnénk élességet állítani. Ilyenkor a vaku egy vörös mintát világít/vetít a témára, ami megkönnyíti a fényképezőgép élességállítását.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza