Online fotótanfolyam

Tippek telefonos fotózáshoz 2.

 

Tippek telefonos fotózáshoz 2.

Előző cikkünkben megnéztük, jók lehetnek-e a fényképezőgépekhez készült előtétlencsék egy telefonhoz is, most kipróbáltunk két telefonhoz készült kiegészítőt, két előtétlencsét. Egy halszem és egy 8-szoros nagyítású tele előtétlencsét.

Ez a két előtétlencse kifejezetten telefonokhoz készült (persze adott márkához). Ebben az esetben (előző cikkünkben leírt problémához képest) ez azért jó, mert így pontosan illeszkedik a telefon és az előtétlencse egymáshoz, nincs az elcsúszásból eredő minőségromlás és hibázási lehetőség. Ehhez persze fontos, hogy a telefonunkhoz való típust vegyük meg, ugyanúgy mint egy fényképezőgépnél.

A használatuk:

A kis csomagban kapunk egy telefontokot, ezen található egy menet, ahova az előtétlencséket felcsavarhatjuk. Innentől kezdve pont ugyanúgy tudjuk használni mint a fényképezőgépeknél. A cseréjük is egész gyors, ha váltani szeretnénk a halszem és a tele előtétlencse között. Ráadásul a méretük kicsi, így nem kell aggódni, hogy sok felszerelést kell magunkkal cipelni. :-)

Halszem előtétlencse - mintaképek:

Az első benyomás, hogy a képek látványosak, amelyek nagyon élesek. A látószögből adódóan a halszem előtétlencséknél megszokott torzítással! A képszéleknél kicsi életlenedéssel.


A halszem előtétlencse a telefon normál látószögéből ennyire széleset varázsol.

Ha pedig a használatát nem visszük túlzásba, akkor az "unalmas" képeinből igalmas, látványos képeket tudunk vatázsolni.

A tele előtétlencse - mintaképek:

Ez sajnos nem aratott akkora sikert nálam, mint a halszem társa. A nagyítás mértéke (8x) igen jelentős, de a képélességben és minőségben elmarad a halszem előtétlencsétől.

A tele előtétlencsénél, hasonlóan mint egy teleobjektívnél ugyanúgy vigyázni kell a bemozdulásra! Nagyon stabilan kell tartani a telefonunkat, hogy ne rázzuk be, ne mozdítsuk be exponálás közben.


A 8x-os tele előtétlencse nagyítása.

Ha plusz egy tippet kellene mondanom a használatokhoz, akkor azt mondanám, hogy az életlenség elkerüléséért, nem szabad elfelejteni megtörölni mind a három lencsét. Vagyis a telefon lencséjét és az előtétlencsék mindkét lencséjét. Ne maradjon rajtuk ujjlenyomat, vagy egyéb szennyeződés.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza