Online fotótanfolyam

Tippek telefonos fotózáshoz 1.

 

Tippek telefonos fotózáshoz 1.

A fényképezőgépekhez készült előtétlencsék, szűrők jók lehetnek egy telefonhoz is? Összeszedtem egy pár darabot a saját készletemből, hogy kipróbáljuk működnek-e?

A fényképezőgépekhez természetesen nagyon sokféle előtétlencsét, szűrőt gyártanak. A telefonokhoz pedig jóval kevesebbet találunk. Vannak olyan márkák amelyekhez nem is találunk a piacon még egy nagylátószögű előtét lencsét sem.

Miközben a telefonok lencséinek elég nagy a látószöge, nagyon könnyen kezelhető applikációk segítik a képek szerkesztését (filterezését), de ha egy kicsivel nagyon látószöget szeretnénk vagy egyedi színeket, hatásokat akkor jól jöhet egy-egy a fényképezőgépeknél már bevált megoldás.

Polarizációs szűrő a telefonon:

Igazából a telefon előtt. Mert egy telefonhoz nem nagyon lehet kicsi méretű polár szűrőt venni (tudom, hogy vannak készülékek amelyekhez lehet), amit elég lenne a rácsavarni, mint az objektívekre.

De egy fényképezőgépekhez valót elég csak elé tartani. Bár a használata így egy kicsit nehézkes, mert elég nehéz a szűrőt forgatni és tekerni, de nem lehetetlen. A végeredmény pedig egész látványos.

Nagylátószögű előtétlencse:

Ezzel is hasonlóan járunk el, mint az előző polárszűrővel. Egyszerűen a telefon lencséje elé tesszük.

Ez bizony azonnal jól látható eredményt ad. A látószöget tényleg megnöveli. Ugyanabból a távolságból fényképezve többet látunk a szobából. (mintakép lentebb)

De a látószög megnövekedése mellett kapunk egy kis objektív hibát is, ami hordósításként jelentkezik (elég rendesen görbülnek az egyenes vonalak a képen). Bár ez lehet, hogy csak abból adódik, hogy nem tartottam teljesen párhozamosan az előtétlencsét és a telefont.

Ezzel pedig egy egész könnyen elkövethető hibára már fel is hívtam a figyelmet. Több mint valószínű, hogy nagyon nehéz lesz pontosan úgy odatartani az előtétlencsét, hogy az minden fényképnél tökéletesen párhuzamos legyen a telefonnal. De ha ettől a kicsi nehézségtől eltekintünk, akkor egy nagyon jól használható megoldást kapunk.

Az előtétlencsék használatakor még egy fontos dologra fel kell hívnom a figyelmet: ha a telefonon a lencse nem középen van, hanem valamelyik sarkán, akkor az előtétlencse hátul kilógó részét el kell takarnunk a kezünkkel, hogy azon a résen keresztül ne tudjon megcsillanni, visszatükröződni a fény. (lásd következő mintakép)

A felső mintaképen jól látszanak azok a foltok, amik azért keletkeznek, mert a lencse hátulja kilátszik a telefon mögül.

Szépia szűrő:

A polár szűrő után ebben biztos voltam, hogy nagyon jól kell működnie. Semmi extra nincs a használatában, egyszerűen a telefon lencséje elé kell tartani. Nem kell forgatni, nem nehéz tartani. Tényleg jól és egyszerűen használható.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza