Online fotótanfolyam

Tépőzár, a fotós barátja

 

Tépőzár, a fotós barátja

A tépőzár szerintem a fotósoknak lett feltalálva. A gyors, biztonságos és könnyen oldható rögzítés egyik elengedhetetlen kelléke. Nézzük meg miket rögzíthetünk vele? Mire használhatjuk a fotózásban?

"- Készítettem egy derítőlapot a vakumhoz. És szeretném befőttes gumi helyett, valamivel diszkréten rögzíteni. Tudtok valami szebb megoldást ajánlani?"

- Igen, az öntapadós tépőzárat.

Hol használhatjuk a tépőzárat a fotózásban?

  • A derítőlapok készítésénél, rögzítésénél a vakuhoz.
  • Vezetékes vagy vezeték nélküli önkioldó rögzítéséhez.
  • Összetekert kábelek csomagolásában.

 
Derítőlapok készítésénél, vagy rögzítéshez:

Már a cikk címéből kiderül, hogy a tépőzár mindkettőre kiváló megoldás. Rövidárú boltban vegyünk körülbelül 50 cm öntapadós, fekete színű tépőzárat, az egyik felét ragasszuk a vakura, a másik felét a derítőlapra és készen is vagyunk a rögzítéssel.

Arra mindenféleképpen érdemes figyelni, hogy a vakura a puhábbik, hurkokkal borított felét ragasszuk, és a derítőlapra a horgokkal borított felét.

Így megvédhetjük a vaku tokját, mert a horgos vége kidörzsölhetné a tok anyagát, illetve odatapadna a fényképezőgép táska belsejéhez.

(A fényképezőgép táskák belsejében is tépőzáras megoldással tudjuk a fakkokat kialakítani a fényképezőgép, az objektív és egyéb fotós kellékek számára.)

Derítőlapok, soft boxok készítésénél is hasznát vehetjük. A tépőzár segítségével olyan soft boxot készíthetünk, amelyiket könnyen szétszedhetjük szállításhoz.

Vezetékes, vagy vezeték nélküli önkioldó rögzítéséhez:

Aki gyakrabban használ önkioldót, előbb utóbb keresni fogja hogy hova tette. Erre is jó megoldás a tépőzár.

Ha egy darab tépőzárat ragaszunk az önkioldóra, a tépőzár másik felét pedig a táskára, vagy valamilyen ruhadarabra (övre), máris megoldottuk a problémát. Amíg beállítjuk a fényképezőgépet, vagy megigazítjuk a témát, addig az önkioldót csak magunkra tapasztjuk és ha szükséges, azonnal kéznél van.

Vezetékes önkioldónál az állványhoz is rögzíthetjük, hogy ha éppen nem használjuk, akkor ne lógjon az állvány lábai között.

Vezetékek kötegelésében:

Csak összeragasztjuk a tépőzár két felét és használhatjuk is.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza