Online fotótanfolyam

Telefonnal fogsz fotózni? Tippek a jobb minőségért.

 

Telefonnal fogsz fotózni? Tippek a jobb minőségért.

Mitől lesz jobb a telefonos képek minősége?
A munkám során sokszor hallom: "Ma már mindenki telefonnal fotózik mert szuper képminőséget adnak ezek az okos telefonok." És amikor papírképet kell belőle készíteni, akkor derül ki, hogy a képek nagy része csak a telefon kijelzőjén jó. Papírképen, sőt monitoron, nagy méretben megjelenítve használhatatlan. Hogyan csináljuk jól?

Kislányom születésnapjára megkapta első igazi telefonját. Természetesen okos-kamerás-minden tudó telefon. És mivel kamerás, fotózik is ezerrel, pontosabban egy nap vagy ezret. Ezekből 950 kuka, a maradék 50 használható.

Mit ront el? Tulajdonképpen sokmindent. :-)

A legfontosabb, hogy elhisszük a reklámok nem mindig a valóságot tükröző varázsát. "A telefonok mindig, mindenhol szuper képeket készítenek."

A telefonnal nem lehet minden élethelyzetben tökéletes képet készíteni, még ha ezt is sugallják nekünk! Fény nélkül az sem mindenható, és nem tudja bevilágítani az egész szobát, vagy parkot. Nem lehet minden körülmények között lefotózni bemozdulás mentesen és tökéletesen élesre állítva egy gyorsan mozgó járművet.

De tenni tudunk azért, hogy jobbak legyenek a telefonos képeink:

- Az első és legfontosabb, hogy ugyanúgy mint a fényképezőgépeknél, tartsuk tisztán az "objektívet"! Bocsánat, apró lyukat. Az objektívek kicsit nagyobb méretűek. Elég egy ujjlenyomat és máris életlenek, homályosak a képeink! A kosz, por, apró szöszök sokat rontanak a képminőségen!

Mielőtt fotóznánk a kamerás telefonunkkal, mindig nézzük meg és töröljük meg a lencsét ha kell!

- Kevés fényben gyakran lesznek bemozdultak a telefonos képink. Ha megtámasztjuk (hozzá szorítjuk) a telefont egy falon, asztalon, vagy valamilyes stabil felületen, akkor van esélyünk egész kevés fényben is bemozdulásmentes fotókat készíteni.

- Kevés fényben a beépített "vaku", vagyis a pici led lámpa nem tud nagy területet bevilágítani! A nagyobb távolságban lévő témák biztos, hogy sötétek lesznek. Próbálkozzunk közelebbi témával.
Ugyanezen pici ledes fényforrásunk viszont ahhoz épp elég, hogy túl közeli (már 5 - 10 cm) téma fotózásánál túlexponálja ezen közei tárgyakat! Tehát erre is érdmes figyelni.

- Válasszunk olyan kamerás alkalmazást, amelyben több beállítási lehetőséget kapunk, mint esetleg a gyári kamera appban. A gyári megoldások sok esetben csak alap funkciókat kínálnak, míg egy jól megválasztott app-ban találunk RAW mentési lehetőséget, HDR és panoráma funkciót, manuális beállítási lehetőségeket.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza