Online fotótanfolyam

Rövid fotós trükkök - öt indok, hogy miért nem jó a beépített vaku

 

Rövid fotós trükkök - öt indok, hogy miért nem jó a beépített vaku

Tudok öt jó indokot, hogy miért nem szeretem a fényképezőgépek beépített vakuját és miért választok helyette más megoldást.

1. Piros szem

Ha szeretnél piros szemű embereket látni a fotókon, akkor használj nyugodtan beépített vakut. Ez egy biztos módszer hozzá.
A beépített vaku nagyon közel van az objektívhez. Így gyakran megesik, hogy a vaku fénye visszaverődik a szemfenékről, pirossá téve a szemet.

2. Kevés kreatív világítási lehetőség:

Azzal, hogy egy teljesen fix vakut kell használnunk, le kell mondanunk egy sor lehetőségről ami segíthetné, kreatívabbá tehetné a fotóink világítását. Például: nem tudjuk befolyásolni a fény irányát (nem tudunk a mennyezetre villantani, hogy visszavert, szórt fényt kapjunk).

3. Csak előre világít

Ez az egyik legrosszabb tulajdonsága. Mégpedig azért, mert így egy teljesen lapos világítást kapunk. Például egy portrénál árnyékmentes lesz a modell arca.

4. Kicsi a világító felület

A beépített vakuk nagyon kicsik, így nagyon kicsi az a felület ami a megvilágítást adja. És minél kisebb a megvilágítást adó felület, annál keményebb a fény. Beépített vaku = kemény fény! 

5. Kicsi teljesítmény

A beépített vakuk kulcsszáma nagyon kicsi. Főleg, ha összehasonlítjuk egy rendszervakuval. Végszükség esetén jobb mint a semmi, de nagy csodát nem várhatunk.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van!

Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

vissza