Online fotótanfolyam

Rövid fotós trükkök - öt indok, hogy miért jobb egy rendszervaku a beépített vakunál

 

Rövid fotós trükkök - öt indok, hogy miért jobb egy rendszervaku a beépített vakunál

Ha már megnéztük az előző cikkünkben, hogy miért nem jó egy beépített vaku, akkor most nézzük meg miért jobb nála egy rendszervaku.

1. Piros szem?

Míg a beépített vakuknál nagy a valószínűsége, hogy használatukkor piros lesz a modellünk szeme, addig egy rendszervakunál ennek az esélye egész kicsi. Szinte minimális.

2. Világíts kreatívan:

Míg a beépített vakuknál csak előrefelé tudunk villantani, addig egy rendszervakunak a feje több irányba is elforgatható. Ezzel lehetőségünk nyílik például arra, hogy ne a modellünkre irányítsuk a vaku fényét, hanem a mennyezetre, vagy egy oldalfalra, hogy visszavert, szórt fényt kapjunk.

3. Világíts oldalról:

Talán a rendszervakuk egyik leghasznosabb tulajdonsága a beépített vakukkal szemben, hogy a fényképezőgépről akár levéve tőle távolabb is tudjuk használni azokat. Így nem csak szemből, a fényképezőgép irányából tudunk világítani, ami lapos, árnyékmentes világítást jelent. Hanem a modellhez képest oldalról sőt, akár hátulról is világíthatunk, oldalfényt, súrlófényt, vagy ellenfényt létrehozva. 

4. Ha a teljesítmény számít:

Egy rendszervaku kulcsszáma (teljesítménye) sokszorosa a beépített vakuk kulcsszámához képest. Így nem kérdés, hogy melyikkel tudunk könnyebben nagyobb tereket bevilágítani, vagy nagyobb távolságból megvilágítani. 

5. Formáld a fényt:

A rendszervakuk egyik legnagyszerűbb előnyét hagytam utoljára, ami az én kedvencem is. Azt az előnyét, hogy számtalan fényformálót tudunk vásárolni hozzá. Kezdve a Soft boxtól a Beauty Dish-ig nagyon sokféle formájút és méretűt tudunk vásárolni.

SŐT! Nagyon sokfélét mi magunk is elkészíthetünk! Amelyekről példák, leírások a régebbi fotós cikkeinkben is találhatóak.

Rendszervaku - Beépített vaku
Amikor a méret is lényeg :-) 

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van!

Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

 

vissza