Online fotótanfolyam

Régi fotós érdekességek - a gazdaságos megoldás

 

Régi fotós érdekességek - a gazdaságos megoldás

Találkoztatok már felezős fényképezőgéppel? Szerintetek mit felez?
Természetesen nem azért felezős, mert felezi a kidolgozási költségeinket, vagy mert ennek olcsóbb az előhívása.
Egy érdekes fényképezőgép típus...

Milyen a felezős fényképezőgép?

A felezős fényképezőgép is a kisfilmes fényképezőgépek közé sorolható, de a negatív kockák mérete (a hagyományos kisfilmes fényképezőgépekhez képest) 24x36 mm helyett csupán 24x18 mm. 

Tehát a felezős fényképezőgép, ugyanarra a 35mm-es negatív filmre dolgozik, mint a normál kisfilmes fényképezőgépek. De ha megnézzük a negatívot előhívás után, akkor a legszembetűnőbb különbség, (a normál vagy hagyományos negatívokhoz képest), hogy fekvő helyett, álló formátumúak a képek. (És persze feleakkorák.)

Pocket, vagy felezős?

A kis képkocka méret ellenére nem szabad összekeverni a  pocket fényképezőgépekkel. Ezek a fényképezőgépek már a pocket filmek bevezetése előtt is léteztek. A negatív kocka mérete  pocket gépeknél még ennél is kisebb volt, 13x17 mm-es.

Míg a pocket gépeknél egy új, olcsó negatív formátum és egyszerűen kezelhető fényképezőgép bevezetése, kifejlesztése volt a cél, addig a felezős gépeknél a takarékosság. Ennél nem kellett új negatív formátumot bevezetni, maradt a már bevezetett kisfilm (a 35 mm-es), de a képkockák csökkenésével kétszer annyi kép lett készíthető ugyanarra a filmre.


Előnyök, hátrányok:

Az előnye ennek a formátumnak, hogy kétszer annyi felvétel készíthető rá. A 24 kockás filmre 48 felvétel, a 36 kockás filmre 72 felvétel.

Hátránya pedig pont a képkockák mérete lett. Azzal, hogy kisebb lett egy képkocka, feleakkora, mint amekkora a negatívra készíthető lenne, sokat romlott az előhívott képek minősége, sőt azok nagyíthatósága is jócskán lecsökkent.

Itt akár párhuzamot is vonhatunk a negatív kockák mérete és a digitális fényképezőgépek szenzormérete között. Minél nagyobb a negatív kocka, vagy digitális fényképezőgépek esetében a szenzor mérete, annál jobban nagyítható lesz az fotónk.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.


vissza