Online fotótanfolyam

RAW vagy JPG? Melyik a jobb választás?

 

RAW vagy JPG? Melyik a jobb választás?

A JPG formátumban készült képek szebbek, mint a RAW formátumban fotózott képek. Vagy ez az állítás nem is igaz? Akkor melyik a jó választás? Maradjunk a megszokott JPG formátumnál, vagy fotózzunk RAW-ban?

RAW vagy JPG?

A válasz egyszerű (szerintem), de könnyű belekötni. Mindjárt el is árulom, hogy miért:
Aki hobbi szinten fotóz, vagy érdekli a fotózás, ráadásul olyan fényképezőgépe van, amelyikkel lehet RAW-ban fotózni, az valószínű, hogy kipróbálta ezt a lehetősségét a fényképezőgépének. Hiszen ez adja a legjobb minőséget, a legtöbb beállítási lehetőséget (hozzáteszem utólag).

Aztán jött a meglepetés, hogy a képek nem is olyan szépek, mint eddig. Egy kicsit fakóbbak, életlenebbek, és élettelenebbek, tulajdonképpen csúnyábbak. Miért?

A JPG:

Ha a JPG formátum mellett döntünk, akkor egy sor feladatot a fényképezőgépre hárítunk/bízunk. Vagyis, amikor elkészítjük a fotót (exponálunk), a fényképezőgép elönti helyettünk, hogy milyen fehéregyensúlyt, érzékenységet, záridőt, rekeszt, élesítést, kontrasztot, színtelítettséget, képstílust, stb. alkalmazzon a fotó mentésekor.

Persze ezekből mi is be tudunk előre állítani néhányat, de a lényeg, hogy a fényképezőgép automatikája egy optimális, szép fényképet fog elmenteni nekünk.

A RAW:

Az előzőekkel ellentétben, a RAW formátum kiválasztásakor az előbb felsorolt beállítási lehetőségekhez (élesítés, kontraszt, stb.) a fényképezőgép automatikája (képfeldolgozó processzora) nem fog hozzányúlni és úgy menti el a képet, ahogy azt tényleg látja. Vagyis ez egy nyers formátum, ami utólag képfeldolgozást igényel!

És itt van a kutya elásva! Az utómunkában!
Ha a RAW képünket egy egyszerű képnézegető programmal nézzük meg, akkor látványra tényleg egy gyengébb minőségű képet kapunk, mint ha a JPG formátumban fotóztunk volna!

Hiszen a RAW képek igénylik az utómunkát, a képfeldolgozást! Azt, hogy módosítsunk a fehéregyensúlyon az expozíción ha szükséges, hogy beállítsuk az élesítés és a zajcsökkentés mértékét, stb.
És ha ügyesek, hozzáértőek vagyunk, olyan képet kapunk amilyet szeretnénk, vagyis jobbat, mintha a JPG formátumot választottuk volna. 

Melyik a jó választás?

Az eddig leírtakból nem következik egyenesen, hogy a RAW lesz a jó választás, mert több lehetősségünk van vele. Csak akkor, ha van kedvünk, és egy kicsi hozzáértésünk és persze türelmünk próbálgatni (tanulni), beállítani a képet, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyet szeretnénk.

A köztes választás: Nem lehetne mindkettőt egyszerre?

A cikk eleje óta nem válaszoltam a kérdésre, hogy én melyiket választanám? Én egy köztes megoldás mellett szoktam dönteni. Egyszerre választom mindkettőt!

A legtöbb fényképezőgépen, amelyiken van RAW formátum, van egy olyan választható felbontás is, ahol a fényképezőgép a RAW formátum mellé rögtön készít egy JPG képet is. Így én döntöm el, hogy a JPG-t, vagy a RAW formátumot és vele együtt az utómunkát választom.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza