Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Világíts szemből!

 

Próbáld ki! Világíts szemből!

A vakuk fényével már több cikkünkben foglalkoztunk. Hogyan lágyítsuk a vaku fényét, hogyan világítsunk vakuval árnyékmentesen, vagy hogyan alakítsuk a vakunk fényét házilag, stb. Most azt nézzük meg, hogyan tehetjük még izgalmasabbá a világításunkat?

Ha a fényképezőgépünk beépített vakujával, vagy külső vakuval, de a fényképezőgépről világítunk, akkor a világításunk lapos lesz. Nem lesznek árnyékok a képen, nem lesz a tárgyaknak textúrája. Mindezen segíthetünk, kettő méterrel.

Hogyan javíthat a fotókon két méter?

Vedd le a vakut a fényképezőgépedről, vidd és tedd le a fényképezőgéppel majdnem szemben a fotótémád mögé, és onnan villants vele.

Ez a fajta ellenfényes világítás viszont önmagában nem mindig elegendő. Ahhoz, hogy a témánk ne legyen árnyékos, fontos, hogy szemből is derítsük, vagy megvilágítsuk.

A mintaképünknél a derítést egy körülbelül 30x40-es fehér lap adta, ami közvetlenül a fényképezőgép mellett volt elhelyezve. Szemből, a vakuról érkező fény így visszaverődött a gesztenyékre.

Vaku elvillantása a fényképezőgépről levéve:

Ahhoz, hogy a vakut akkor is el tudjuk villantani, ha nincs a fényképezőgépen, vagy egy szinkronzsinórra van szükségünk, vagy egy rádiós távkioldóra.

Vaku helyett:

Amennyiben a nincs valakinek külső vakuja, vagy ha van, de nem tudja a fényképezőgépről levéve elvillantani, akkor sincs baj. Egy hasonló témánál (főleg ha otthon nyugodt körülmények között fotózunk), nyugodtan világíthatunk lámpával. Ebben az esetben figyelni kell a fehéregyensúlyra.

Alsó mintakép:

- A vaku szemből világította meg a gesztenyéket.

Felső mintakép:

- A fényképezőgéppel szemben, de ahhoz képest egy fél lépéssel balra lett a vaku elhelyezve.

- A derítést a fényképezőgép mellett elhelyezett 30x40 cm-es fehér lap adta.

- A vízcseppeket egy virágpermetezővel készítettük, hogy a vaku fénye az apró vízcseppeken megcsillanhasson.

További vakuzással, és világítással kapcsolatos cikkek:

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza