Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Szelídíts vakufényt!

 

Próbáld ki! Szelídíts vakufényt!

A vakura sokszor szükségünk van. Nem csak akkor ha kevés a fény, hanem akkor is, ha a fény irányával szeretnénk játszani, kreatívabban világítani. De valljuk be, a vaku fénye önmagában nem a legszebb világítást adja. Meg kell szelídíteni.

Mit is értünk azon, hogy meg kell szelídíteni a vaku fényét?

Ezt gyorsan, még a cikk elején tisztáznom kell, nehogy félreértsük. Nem a vaku fényének az erejével van gond. Sőt! Ha egy vaku teljesítménye nagy, arra még nem panaszkodott senki!

A kemény fényére viszont már lehet panasz. Miért?

A vaku önmagában tényleg jó arra, hogy:

  • a világításunkat plusz fénnyel egészítsük ki, ha kevés lenne a fénymennyiségünk
  • vagy ha deríteni szeretnénk vele a napfény által keltett árnyékokat

Vaku  = kemény fény!

De önmagában sem a beépített vaku, sem egy rendszervaku nem ad szép, lágy fényeket. Miért van ez így?

A vakuval ugyanaz a bajunk, mint a napfénnyel. A fénye nagyon kemény, az árnyék amit kelt sokszor sötét, a széle szinte mindig éles.

A sötét árnyékokat könnyen világosíthatjuk, ha plusz fényt adunk az árnyékos területeknek (oldalnak). De ezzel nem változtatjuk meg a vakunk kemény fényét! Csak az árnyékokat derítjük!

Mi az szeretnénk, hogy az árnyékok széle is lágyabb legyen. Ne olyan éles, mintha ceruzával rajzolták volna! Ezt úgy érhetjük el, hogy a világításunk, jelen esetben a vakunk világító felületét megnöveljük.

Vakus világítás

Ha nem egy pontból érkezik a fény, hanem egy nagyobb felületről, akkor máris sokkal lágyabb világítást kapunk. Az árnyékok éles széle eltűnik, a megvilágított és az árnyokos oldal között szép átmenet képződik!!!

Diffúzor = lágy fény

Tehát az eddigiekből következik, hogy meg kell növelnünk a vakunk méretét. Erre nagyszerű megoldás egy diffúzor, ami egy félig áteresztő fehér anyag. (Leggyakrabban a fotós boltokban vásárolható öt az egyben derítőlapok középső részeként találkozhatunk vele.) Használata pedig végtelenül egyszerű.

A diffúzort a vaku és a modellünk közé kell tenni. Így a vaku fénye a hozzá képest sokkal nagyobb diffúzoron keresztül jut el a modellünkig. Így már nem pontszerű, és nem is olyan kemény a világításunk.

Vaku + diffúzor

A diffúzor hatása jól látszik. Az árnyékok széle nem olyan éles mint az előző mintaképünknél. A átmenetek sokkal lágyabbak. Ezt nagyon jól látni Zsuzsi baba ruháján és a bal keze alatti árnyékokon is.

Szemléltetésként készítettem még egy mintaképet, két játék lóval. A fenti képen látjuk a diffúzorral készült képet, alatta a puszta vakuval készült képet.

A diffúzor használatának egyetlen mellékhatása van. Használatakor a fényerő csökkenni fog, amit az expozíció beállításánál korrigálnunk kell!

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza