Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Portré különböző magasságból!

 

Próbáld ki! Portré különböző magasságból!

Elég-e a fotóalanyunkkal szemben megállni és abból a magasságból, úgy ahogy megálltunk, lefotózni? Egy fotótanfolyamon, ha felteszik ezt a kérdést biztos a válasz: Nem. Akkor milyen magasról fényképezzünk? Milyen jelentősége van?

Általános hiba, elsősorban amatőr fotósoknál, hogy mindent ugyanabból a magasságból, álló helyzetből fényképeznek le. Ez nem mindig rossz, de unalmassá teszi a képeket! Főleg, ha egy egész sorozat (akár a nyaralás) készül így.

Portrék esetében pedig nem várt hatást, érzetet kelthet egy rossz magasságból elkészített fénykép.

Persze vannak helyzetek, amelyek kivételt képeznek ez alól, és pl. csak fentről, vagy lentről tudunk fotózni, mert nincs lehetőségünk a helyzetváltoztatásra. Ilyenkor nincs mit tenni, muszáj a környezethez alkalmazkodni.

A portrék esetében (legyen az arckép, vagy egész alakos) is kiemelt jelentősége van annak, hogy milyen magasból fotózzuk le alanyunkat, ugyanúgy mint a csoportképeknél, vagy esküvői képeknél.

Más érzetet, benyomást, képi hatást kelt, ha ugyanolyan megvilágítás, és távolság mellett különböző magasságból fotózunk:

  • egészen lentről, alsó gépállásból
  • egy picit a szemmagasság alól
  • szemmagasságból
  • egy picit a szemmagasság feletti szögből
  • vagy egészen fenti gépállásból

Alsó gépállás:

A fotóalanyunkra ilyenkor felnézünk, Ő pedig a magasból nézz le ránk. Ez a gépállás erősnek, hatalmasnak mutatja a portré alanyunkat, olyannak akire felnézhetünk. Legyen ez akár egy 4 éves kislány!
(Politikusok választási fotóinál gyakran találkozhatunk ezzel a nézőponttal.)

Szemmagasságban elhelyezkedő gépállás:

Ez a gépállás, a néző és a portré alany között kiegyensúlyozott viszonyt mutat, nem alakul ki alá és fölérendelt viszony.

Felső gépállás:

A fotóalanyunkra ilyenkor lenézünk, Ő pedig felnéz ránk.
Ezzel a gépállással kiszolgáltatottnak, gyengének, félénknek mutathatjuk a fotóalanyunkat. Minél fentebb helyezzük el a fényképezőgépet, ez a hatás annál erőteljesebb.
(Politikusok, vagy híres emberek lejáratásánál, a bulvársajtóban találkozhatunk ilyen beállítással.)

Ha hasznosnak találtad a cikkeket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

 

vissza