Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Kicsi mélységélesség az ünnepekre

 

Próbáld ki! Kicsi mélységélesség az ünnepekre

Így készíthetünk kicsi mélységélességű fotókat, amit új év alkalmából képeslapként, üdvözlőlapként is elküldhetünk ismerőseinknek.

A mélységélességgel való játék, és itt elsősorban a kicsi mélységélességgel való játékra gondolva, nagyon jó arra, hogy kiemeljük a képünk egy elemét a többi közül. Lehet ez egy tárgy, vagy akár egy személy is a tömegben.

A mintaképünknél maradva, ahhoz, hogy csak a kiválasztott gömbünk legyen éles, kicsi mélységélességgel kell fotóznunk.
Ebben négy dolog lesz (vagy lehet) a segítségünkre:

  • a nagy (tág) blende nyílás
  • ha van egy jó fényerejű optikánk (természetesen ahhoz, hogy nagyobb blende nyílást tudjunk állítani) 
  • minimum egy normál látószögű objektív, de sokkal jobban járunk ha egy közepes tele objektívet tudunk használni
  • és negyedikként, ha van a fényképezőgépünkön blende előválasztásos üzemmód

Ebből a felsorolásból a nagy blendenyílás, és a lehetőleg közepes teleobjektív a fontos. Ezek mindenféleképpen elengedhetetlenek ahhoz, hogy kicsi legyen a mélységélességünk és csak egy gömb legyen éles a többi pedig életlen.

Ez az életlenség pedig növekszik, ahogy távolabb haladunk az élesre állított gömbtől. (Egyszerűbben, az élesre állított ponttól távolabb életlenebb lesz a fotó.)

A blende előválasztásos üzemmód:

A munkánkat megkönnyíthetjük, ha a fényképezőgép beállításánál a blende előválasztásos üzemmódot választjuk az automata, vagy a program üzemmód helyett.

Ebben az üzemmódban nekünk kell kiválasztani a blende/rekesz értéket, amihez a fényképezőgép majd beállítja a megfelelő záridőt, hogy helyesen exponált képet kapjunk. Így pedig kiválaszthatjuk a legtágabb rekeszt és a mélységélességünk kicsi lesz!

A zoom:

A tele objektívek egyik tulajdonsága, hogy kisebb a mélységélességük, mint a normál, vagy nagylátószögű objektíveknek. Így a tele objektíveket célszerű használni, és a mélységélességünk kisebb lesz.
Bridge fényképezőgépek használatakor pedig minél jobban közelítsünk rá a témánkra (zoomoljunk rá), mert ilyenkor használjuk az objektív tele állását.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza