Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Így lebegnek a tárgyak.

 

Próbáld ki! Így lebegnek a tárgyak.

Hogyan készülnek azok a fotók, amelyeken lebeg egy tárgy? Egy zsinóron lóg? És a nagyobb tárgyak? Azok is fel vannak valahogy lógatva? A zsinór miért nem látszik? Ezekre a kérdésekre nézzük meg a válaszokat.

Van egy lelkes 10-11 év körüli fiú, aki a szüleivel sokat fotóz, és ha összefutunk mindig kérdez valamit a fotózásról. Pár hete kérdezte, hogy azok a fotók amelyeken lebegő tárgyak vannak, hogyan készülnek? Milyen trükköt használnak a fotósok? Így gondoltam a válaszokat leírom itt is.

A válasz teljesen egyszerű:

Milyen trükköt használnak a fotósok? A Photoshoppot.

A háttértől függően több megoldás is van, íme két egyszerű példa:

  • A lebegve lefotózandó tárgyat egy horgász damillal, vagy vékony zsinórral felfüggesztjük, majd a fotón ezt a zsinórt leretusáljuk, eltüntetjük.
  • Nagyobb tárgy esetében az is szóba jöhet, hogy alátámasztjuk, majd ezt az alátámasztást leretusáljuk.

Az első megoldásnál egyszerű a dolgunk, mert a damil, vagy a vékony zsinór eltüntetésére elég a klónozó bélyegző eszközt használnunk.

Az utóbbi megoldásnál ha a háttér bonyolultabb mintázatú, akkor egy másik trükköt is bevethetünk. Készítenünk kell két fotót:

  • Az egyiken rajta lesz az alátámasztott tárgyunk.
  • A másik fotón pedig csak a háttér, a tárgy nélkül.

Nagyon fontos természetesen, hogy a fényképezőgép a két felvétel között ne mozduljon el, és  állványon legyen. Illetve, hogy a felvételek expozíciós adatai megegyezzenek. (Ugyanaz legyen a rekesz, a záridő, az érzékenység!)

Az így elkészült két fotót a Photoshopban egymásra helyezzük, felül legyen az a fotó, ahol a tárgyunk, modellünk is rajta van. Majd az alátámasztást a radír eszközzel egyszerűen kitöröljük.

A látható damil egyszerűen eltüntethető a Photoshop segítségével.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza