Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Fényerő szabályozás lámpánál

 

Próbáld ki! Fényerő szabályozás lámpánál

"Állandó fényerejű lámpát szeretnék használni. Hogyan tudom szabályozni a fény erejét?" Erre, és egy pár ezzel a témával kapcsolatos kérdésre szeretnék egyszerű megoldást és választ adni.

Műtermi vakuknál, lámpáknál nagyon egyszerű a fénymennyiség szabályozása. A vakun beállítjuk a kívánt teljesítményt, majd ha az expozíciónk nem tökéletes, növelhetjük vagy csökkenthetjük a teljesítményt, sőt még a fényképezőgép rekeszén is változtathatunk.

Azonban egy fix teljesítményű lámpánál vagy vakunál nincs ilyen lehetőségünk. Ráadásul, ha a rekesszel más terveink vannak, pl.: kisebb mélységélesség, és azon nem szeretnénk változtatni, akkor más megoldást kell keresnünk.

A következő egyszerű megoldások, nem csak lámpáknál használhatóak, hanem olyan vakuknál is, ahol nincs lehetőségünk szabályozni annak teljesítményét. Például a villanj körténél.

Mindkét megoldás végtelenül egyszerű. Nem a lámpa, vagy vaku fényerejét, teljesítményét kell szabályozni (csökkenteni, növelni), hanem a fotózáshoz szükséges fény mennyiségét!

Erre két egyszerű megoldás is lehet:

  • A lámpát, vagy vakut messzebb visszük az alanyunktól,
  • vagy egy áteresztő lapot, például egy áteresztő ernyőt, vagy pauszpapírt teszünk a vaku, vagy lámpa elé.

- Az első megoldás előnye, hogy könnyen és pontosan lehet vele dolgozni.

- A második megoldás előnye, hogy a pausz papír, vagy az áteresztő ernyő lágyítja a fényünket.
Hátránya ugyanakkor, hogy nem pontosan szabályozható, és a fénymennyiségünk beállítását végső soron ugyanúgy a lámpa/vaku távolságával tudjuk majd pontosan beállítani.

Tulajdonképpen ugyanahhoz a megoldáshoz jutottunk mindkét esetben. De vannak helyzetek, ahol csak a második megoldás jöhet szóba. Ilyen például ha a hátteret szeretnénk megvilágítani, de nincs elegendő hely a lámpa/vaku mozgatására. Ilyenkor jöhet szóba az áteresztő lap, vagy fólia.

Mennyit kell mozgatni, közelebb vagy hátrább vinni a lámpát? Ezt csak próba képek alapján tudjuk meghatározni.
A mi mintaképümknél, az első és ötödik kép között a lámpa elhelyezésében másfél méter távolságkülönbség van. Vagyis teljesítményétől függően nem kell nagy távolságú mozgatásra gondolni.

Ha hasznosnak találtad a cikkeket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza