Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Egyszerű, olcsó megoldások derítőlapokra

 

Próbáld ki! Egyszerű, olcsó megoldások derítőlapokra

Mi a derítés? Mit használjunk, vagy mit használhatunk derítőlapnak? A nyár kellős közepén járunk, és már az előző cikkeink is nyári fotótippekről szóltak. Most is ezt a vonalat követjük, készítsünk otthon, olcsón derítőlapot.

Mire használjuk a derítőlapot? Mi a derítés?

A fotózott témánkon legyen az tárgy, ember, stb. a megvilágítási körülményektől függően olykor erős árnyékok keletkeznek. A derítés alatt ezeket az erős árnyékokat, vagy sötét képrészleteket plusz fény hozzáadásával, vakuval vagy derítőlapok segítségével világosítjuk, lágyítjuk.

Derítőlapok fajtái:

Három alap típust különböztethetünk meg:

  • fehér
  • ezüst
  • arany

Derítés nélkül erős, sötét árnyékok lesznek.

- Fehér: Semleges színű, vagyis nem változtatja meg a fény színét, lágy, szórt fényt ad.

- Ezüst: Szintén semleges színű, de nagyobb "teljesítményű", több fényt képes visszaverni (sőt ez veri vissza a legtöbb fényt). A fehér derítőlaphoz képest viszont keményebb fénye van.

- Arany: Hasonló tulajdonságai vannak, mint az ezüst derítőlapnak, annyi (fontos) különbséggel, hogy ez a fény színhőmérsékletét megváltoztatja! A késő délutáni, vagy lemenő nap fényéhez érdemes használni.

A három alaptípuson kívül találunk még az előzőekhez hasonló, lágyabb derítőlapokat. Ilyen például a softgold, vagy softsilver.
A softgold is arany színezetű, de kevésbé okoz sárgás elszíneződést.

  • Fekete: A kakukktojás! Tulajdonképpen nem fényvisszaverésre, hanem árnyékolásra, a fény elnyelésére használjuk.

Miért jó, kinek jó a derítőlap?

A derítőlapokat (ha jól sejtem) jóformán csak a hivatásos és a gyakorlottabb fotósok használják. Pedig nagyon jó szolgálatot tehet azoknak is akik csak egy bridge, vagy kompakt fényképezőgéppel fotóznak. Illetve azoknak, akiknek nincs több vakujuk, vagy lámpájuk és plusz fényforrásként szeretnék használni.

Miből készíthetünk, mit használhatunk derítőlapnak?

- Az egyszerűbb megoldás, ha készítünk magunknak olyan méretűt, amilyenre szükségünk van.

- De a legegyszerűbb, ha megvesszük készen, olcsón.

Fehér derítőlappal nincs probléma, mert egy fehér kartonlapot, hungarocell táblát könnyű beszerezni, ráadásul nem is túl drága.

Ezüst derítőlapot sem bonyolult készíteni. Kartonlapra ragaszthatunk (összegyűrt, majd kisimított) alufóliát és kész is van. Ha szükségesnek találjuk, még keretet is készíthetünk rájuk, hogy könnyebben tudjuk szállítani, tartani, vagy rögzíteni.

Az ezüst derítőlapra nagyon egyszerű megoldás lehet:

- az autó szélvédője mögé tehető fény és hő visszaverő fólia

- a radiátor mögé felrakható hő tükör (ennek ugyanaz a funkciója, mint az autó szélvédője mögé rakhatónak) is kiváló és nagyon olcsó megoldás lehet. (Én is vettem kettőt, egy barkácsáruházban, 60x120cm-es 400Ft.-/db áron.)

Az otthon készített derítőlapok hatékonysága nem biztos, hogy olyan lesz, mint ha fotós üzletben vásároltunk volna egy 5 in 1 (öt az egyben) típust, de kevés, alkalmi használat esetén nagyon jó szolgálatot tehetnek. Érdemes kísérletezni velük, ha egyszer úgy hozza a sors, könnyen feltalálhatjuk magunkat.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

vissza