Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Drámai égbolt

 

Próbáld ki! Drámai égbolt

Az időjárás mostanában tökéletes volt ahhoz, hogy gyönyörű felhőket fotózzunk. De sokszor a valóságban az égbolt jobban mutat, mint a fényképen. Mitől lesz mégis ilyen sötét és fenyegető a felhő?
Hogyan készítsünk ilyen fotókat?

Több lehetőségünk van a képek utómunkájában. Három változatot nézünk meg, köztük két fekete-fehéret és egy színeset is. 

Kezdjük a legegyszerűbbel a színessel:

Ez a kiinduló képünk, minden utómunka nélkül.

A HDR technika:

A HDR fotókkal már foglalkoztunk itt az ingyenes cikkek között is, és a teljes Online fotótanfolyamban is egy egész leckét szántunk neki. Itt már nem írom le, hogyan készítsünk HDR fotót, de a végeredmény magáért beszél. Tökéletesen alkalmas arra, hogy a fotónkhoz, azt a pluszt hozzáadja, amitől olyan "dögös" lesz.

Ezzel a megoldással élve, fenyegetően gyönyörű felhőket varázsolhatunk a fotónkon.

Felhők fekete-fehérben:

A képszerkesztő programok sok lehetőséget biztosítanak a számunkra, ha utólag szeretnénk fekete-fehérré alakítani a fotónkat. És miért szeretnénk egy ilyen szép felhős égboltot fekete-fehérré alakítani?
Csak meg kell nézni a következő mintaképeket és kiderül. Ezekkel a meg
oldásokkal élve nagyon hatásos eredményt érhetünk el, amihez most a Photoshop lesz a segítségünkre.

Szürkeárnyalatosra állítva a fotónk.

Ha csak a színtelítettségét vesszük le egy képnek, vagy egyszerűen szürkeárnyalatossá alakítjuk, akkor sokszor fakó, jellegtelen képet kapunk. Olyat, mint ez a felső, első fekete-fehér mintaképünk is.

Alakítsuk a képünket máshogy fekete-fehérré:

Fekete-fehér 1:
Az Image/Adjustment/Black and White (Kép/Korrekciók/Fekete Fehér) parancsot használva fogjuk átalakítani a képünket. A parancsot kiadva egy olyan fekete-fehér képet kapunk, ahol 6 csúszka segítségével módosíthatjuk, alakíthatjuk a fekete-fehér fotónk kinézetét!

Ha a vörös és sárga színhez tartozó csúszkát magasabb értékre állítjuk, a cián és kék csúszkát pedig alacsonyabb értékre állítjuk akkor kezd kialakulni a fenyegetően fekete égboltunk. Lásd következő mintakép.

Arra érdemes figyelni, hogy a képünk könnyen kiégett és beégett lehet a világos és a sötét részeken, ha a csúszkákat nagyon eltoljuk. A zöld csúszkával is kísérletezhetünk, de csak kisebb mértékben, mint az előzőekkel, érdemes közép értéken hagyni. 

Fekete-fehér 2:
Másik, hasonló megoldás, ha az Image/Adjustment/Channel Mixer (Kép/Korrekciók/Csatornakeverő) parancsot használjuk. Ne felejtsük el bepipálni a Monokróm jelölőnégyzetet!

A három csúszkát hasonlóképpen kell beállítanunk, mint az előző esetben. A vörös csúszkát magasabb értékre állítjuk, a zöldet a közepes értéken hagyjuk, a kéket alacsonyabb értékre állítjuk.

Összességében hasonló eredményt kapunk, mint az előző esetben. Az égbolton mindkét képen gyönyörűek lettek a felhők. Ha kipróbáljuk a két módszert, a végeredményben találunk majd különbséget közöttük, ki ki döntse el melyik számára az egyszerűbb, vagy szebb végeredményt adó.

Az egyik egyszerűbb, a másiknál a hat csúszka miatt több beállítási lehetőségünk van. De van itt még egy harmadik megoldás a fekete-fehér képek esetében. Mégpedig, ha a legelső HDR fotót válasszuk és abból készítünk fekete-fehér képet.

Ebben az esetben már egy színes kontrasztos kép van birtokunkban, így könnyebben alakíthatjuk át fekete-fehérré.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.


vissza