Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Diffúzor barkács otthon!

 

Próbáld ki! Diffúzor barkács otthon!

Itt a nyár és a tűző napsütésben sokszor jól jöhet egy diffúzor. De mi is az a diffúzor? És miért csináljuk egyet otthon?

Mi a diffúzor?

A kemény, mély, éles árnyékok egyik könnyen használható ellenszere.
A diffúz fóliák a fényt nem visszaverik, hanem áteresztik, és közben szórják. Tulajdonképpen lágyítják. (Na jó, a fény egy kis részét azért visszaverik, de ez nem jelentős!) A fényforrás és a modell/tárgy közé kell helyezni.

Hol használhatunk diffúzort?

Rendszervakuk, műtermi vakuk, reflektorok és napfény esetében, vagyis minden olyan helyzetben, ahol úgy ítéljük meg, hogy a meglévő fényünk túl kemény és az általa vetett árnyékok túl élesek, mélyek. Vagyis ahol lágy fényt szeretnénk.

A diffúzor elkészítése otthon:

Fotós szaküzletekben különböző méretekben tudunk diffúzort vásárolni, sokszor a derítőlapokkal együtt találjuk meg. Öt az egyben kiszerelésben.

De mivel nem túl ördöngős az elkészítése, nyugodtan belevághatunk.

Kell egy keretet készítenünk, amire a diffúz anyagot ráfeszítjük, ráragasztjuk. Ettől talán nehezebb feladat, hogy milyen anyagot rakjunk rá, ami kellően lágyítja a fényt.

Én erre egy vékony, fehér papírtekercset használtam. Ebből vágtam ki két csíkot és ragasztottam rá a keretre. De tökéletesen jó a pauszpapír is!

Ha  készen vagyunk már csak ki kell próbálni, hogyan működik élesben. Az egyszerűség kedvéért és egy halogén lámpán próbáltam ki.

Két megjegyzés még a mintaképek előtt:

  • Ha halogén lámát használunk, akkor ne felejtsünk el számolni azzal, hogy ezek nagyon-nagy hőt termelnek! Ha közel rakjuk a diffúzort hozzá, akkor kiégethetjük.
  • Ha már rászánjuk az időt, energiát és elkészítünk egyet otthon, akkor egy nagyobbat készítsünk, ami akár portrékhoz is könnyen használható!

Az első mintaképünk a diffúzor nélkül készült. Valahogy így:

Majd elé tettük a kész diffúzort, amihez most egy fontos segítőm is akadt! :-)

És ilyen lett a végeredmény:

A házi diffúzorunk tökéletesen működik! Az árnyék kontúrja teljesen eltűnt. Az erős becsillanások is szép lágyak lettek.

A fény minőségének, lágyságának a változtatására további lehetőségünk is van. Ha még lágyabb fényt szeretnénk, akkor vigyük közelebb a diffúzort a tárgyhoz. Ha egy picit keményebbet akkor vigyük távolabb.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

vissza