Online fotótanfolyam

Próbáld ki! Beauty Dish házilag 2

 

Próbáld ki! Beauty Dish házilag 2

Két évvel ezelőtt már készítettünk egy Beauty Dish-t. Igaz akkor egy kész lámpatestet alakítottunk át, most igazi házi barkácsolással, nagyon kevés és olcsó anyagból készítünk egyet:

A bevezetőben említett régi cikkben (Beauty Dish házilag) már leírtuk, hogy mire is jó, és mire használhatjuk, így ezeket most nem ismételném meg. Csak az elkészítését írom le.

Hozzávalók:

  • 2 db fehér kartonlap
  • 10 centiméternyi alufólia
  • ragasztónak - technokol rapid
  • egy vastagabb gumigyűrű

Ebből a felsorolásból látszik, hogy a Beauty Dish-ünk papírból fog készülni. Méghozzá karton papírból. Azért esett erre a választásom, mert ez könnyen alakítható, ragasztható, vágható és nem utolsó sorban a kész termékünket nézve könnyű.

Lépésről-lépésre:

- Először a lámpatest alapját kell kivágni a kartonból. Ez nálunk 60 cm átmérőjű két fél kör. (Az elkészült Beauty Dish így 50 cm átmérőjű lett.)

- Ezután ezen a két fél körön be kell rajzolni és bevágni a két "talpat" amivel a Beauty Dish-ünket majd a vakura rögzítjük. Ezek pontosan középen helyezkednek el.

- két teendőnk van ezzel a két bevágott "talppal".

  • Az egyik, hogy meg kell erősíteni egy-egy ráragasztott kartonlappal (csak azért, hogy masszívabb legyen és jobban bírja a terhelést)
  • A másik, hogy a két "talp" mellett egy-egy ék alakú csíkot kell kivágni, hogy a lámpatestet meg tudjuk hajtani. (Nálam ez egy kicsit keskeny lett, így ennél érdemesebb egy picit nagyobb/szélesebb csíkot vágni.)

- Most jön az elkészítés legnehezebb része! Össze kell ragasztani a két fél körünket, hogy megkapjuk a lámpatestet. Ehhez én egy pár csipeszt használtam segítségül.

A Beauty Dish lámpateste így el is készült.

- El kell még készíteni a Beauty Dish középső fényvisszaverő lapocskáját (diffúzort).

- Ez egy 15 cm átmérőjű, alufóliával bevont kúp. A vakuhoz való rögzítését kép hurkapálcikával oldottam meg. Ezeket egyszerűen beleragasztottam.

Az összeszerelés, hogyan rögzítsük a vakura?

 A válasz nagyon egyszerű, egy erősebb gumigyűrűvel. A két talpat és a hurkapálcikát is biztosan, mozgás/lötyögés nélkül tudja tartani.

Az első tapasztalatok:

- A kartonlap majdnem tökéletes megoldás. Csak majdnem! A kis talpak bevágása mellett, mivel nem vágtam ki elég széles csíkot, az én kartonlapom egy idő után szakadni kezdett. De semmi baj, egy kis folyékony ragasztó és két ragasztó szalag tökéletesen megoldotta a problémámat.

Esztétikailag ezek rontanak rajta, de egy kis fújós fekete festékkel ezt is orvosolni lehet.

A hurkapálcika elég vékony ahhoz, hogy ne legyen árnyéka.

- A fényvisszaverő lap és a visszavert fény egyenletessége egyszerűen beállítható. Ha szemből lefotózzuk, akkor a képen látszik, hogy jól helyeztük-e el. Ha túl kicsi részre verődik vissza a vaku fénye, akkor kijjebb húzhatjuk a visszaverő lapot. (Ezzel szabályozhatjuk is a Beauty Dish fényét.)

További lehetőségünk is van a fény karakterének a beállítására, ha a fényvisszaverő korongot (kúpot) megfordítjuk (a gyári megoldásokon ez a helyes irány).

A mintaképek:

Lámpa próbája a fotózás, így lássuk milyen lett a Beauty Dish-ünk fénye:

Az első mintaképünk csak vakuval készült.

A második mintaképünk (ugyanolyan beállítás mellett) már a Beauty Dish-el készült.

Arról ne feledkezzünk meg, hogy a vaku fényének erejéből veszíteni fogunk, mivel nem közvetlen, direkt világítja meg modellünket a vaku, hanem kétszeresen is visszavert lesz a fényünk. A mi esetünkben 4 rekesznyi lett a különbség a direkt vakuzáshoz képest.
Vagyis négy értékkel nyitottabb rekesszel kell készítenünk a fotót a direkt vakuzáshoz képest, vagy ugyanennyivel nagyobb teljesítménnyel kell vakuznunk.

Folytatás további mintaképekkel, próbákkal.

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza