Online fotótanfolyam

Otthoni tárgyfotózás a legolcsóbb tárgysátorral!

 

Otthoni tárgyfotózás a legolcsóbb tárgysátorral!

"Szeretnék egy-két tárgyat eladni az interneten. Hogyan készítsek hozzá megfelelő képet?" Találtunk erre egy igazán egyszerű, olcsó, otthoni megoldást. Persze tárgyfotókat nem csak azért készítünk, mert el szeretnénk adni, és a bemutatott eszközt se csak az eladásra szánt tárgyakhoz ajánljuk.

Az Online fotótanfolyam ezen cikkében azoknak kívánunk tippet adni, akik csak alkalmanként, esetleg tényleg csak egy-egy internetes aukcióhoz kívánnak tárgyfotót készíteni, nem kívánnak/akarnak/tudnak komolyabb felszerelést (vakukat, lámpákat) vásárolni. Egyszerű, de alkalmazható megoldást kínálunk a következőkben:

A tárgyfotózásnál (még akkor is ha csak egy internetes eladáshoz készítjük), azon túl, hogy a formának könnyen felismerhetőnek kell lennie, fontos a megfelelő világítás. (Egy jó fotóval könnyebb meggyőzni a leendő vásárlóinkat.)

Milyen világításra van szükségünk?

Azt az esetet vesszük alapul, amikor valakinek csak egy külső vakuja, vagy nagyobb teljesítményű lámpája van. Vagy ezek híján a nap!

- Kezdjük az egyik legfontosabbal: még egy tárgyat sem lehet szemből, teljes erővel megvakuzni!
Fontos érzékeltetni a tárgy felületét, hogy milyen anyagból készült, hogy milyen a felülete. Sima mint az almáé, vagy rücskös mint a narancsé. 

- A szemből vakuzás helyett válasszunk enyhén oldalról érkező, szögből beeső fényt (kb. 45 fok). Ezzel tudjuk megjeleníteni a felület tulajdonságát, domborúságát, anyagát, szerkezetét. Az így keletkező enyhe árnyékok segítenek kiemelni a felület jellegzetességeit, simaságát, érdességét.

- Nem lehet a világításunk túl kemény, túl kontrasztos, nem lehetnek a tárgyon becsillanások, vagy túl sötét árnyékok, mert fontos részletek veszhetnek el. Műtermekben előszeretettel használják tárgyfotózásra a softboxokat, vagy áteresztő ernyőket, melyek kellően lágy fényt adnak, vagy a fény lágyítására használhatunk tárgysátrakat is.

- Fontos, mint minden esetben, itt is a színhűség! Nem lehet a valóságtól eltérő színű képeket készteni. Egy eladásnál, vagy a tárgy ismertetésénél nem mindegy, hogy a tárgyunk kék, vagy lila színű.

Végre következzen a mi megoldásunk erre a feladatra:

Ez egy szennyeskosár, amit a kék színű, sárga feliratos, Svéd bútoráruházban vásároltunk, kb. 1000Ft-ért, még egy fél éve, de csak most került elő. Most azonban az Online fotótanfolyam eszköze lett.

Ezt alakítottuk át egy 130Ft-os kartonlappal tárgysátorrá.

A kartonlap azért szükséges, hogy végtelenített hátteret tudjunk készíteni.
(A "szennyes kosarunk" szélességével megegyező méretűre vágjuk a kartonlapot, majd belehelyezzük úgy, hogy a távolabbi vége az új tárgysátrunk hátul lévő tetejéhez illeszkedjen.)

Az így kialakított tárgysátrunk megfelel az eddig felállított (otthoni) igényeinknek, és további előnyei is vannak:

  • megfelelően lágyítja a fényt
  • nem befolyásolja a színhőmérsékletet
  • egyszerűen felállítható
  • könnyű és hordozható
  • olcsó!

- Valamint további Fontos előnye, hogy tükröződő felület esetén, nem a körülöttünk lévő tárgyak és fal fog látszódni a tárgyon, hanem a tárgysátor fehér fala tükröződik majd rajta.

- Hátránya a kicsi mérete. Nem fér el benne túl nagy tárgy.

Ha nem rendelkezünk külső vakuval, vagy lámpával, akkor világításként a legegyszerűbb, ha a napot használjuk, mint a mintaképünknél. Fordítsuk úgy a tárgysátrunkat, hogy a napfény megfelelő irányból érkezzen.

A fotózás idejét a délelőttre, vagy a délutánra időzítsük, hogy a nap ne legyen a fejünk fölött, mint délben.

Ide kattintva nézhet meg további mintaképeket.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.

vissza