Online fotótanfolyam

Normál vagy slim objektív szűrőt válasszunk?

 

Normál vagy slim objektív szűrőt válasszunk?

A januári UV szűrős cikk után páran megkérdezték, hogy milyen szűrőt érdemes venni? Slim vagy normál kialakításút? És egyáltalán miért jó a slim (vékony) objektív szűrő?

Abban a cikkben arról írtam (itt találjátok), hogy az addig használt UV szűrőm megadta magát, kiesett a lencse a foglalatból. Amikor pedig ki szerettem volna cserélni, akkor alig tudtam leszedni a régi slim szűrő foglalatát.

Fontos egy pár dolgot ezzel kapcsolatban leírnom:

  • Nem árulom el a szűrő márkáját! Nem hiszem/gondolom, hogy ezzel a márkával bármi baj lenne.
  • Valószínű, hogy a szűrőt elölről megnyomhattam, vagyis rásegítettem én erre a hibára. Nem tudom hol és mikor, de rendeltetésszerű használat közben nem fog senkinek kiesni a lencse belőle.
  • Egy másik objektívemen ugyanilyen márkájú szűrőt használok, azzal semmi baj nincs!
  • Azóta kipróbáltam, hogy le tudom-e tekerni (a régi/sérült nagyon nehezen jött le). Minden erőlködés nélkül lejött, a slim kialakítás itt nem nehezítette meg a dolgomat.

Miért vannak slim kialakítású objektív szűrők?

- Nem az első helyre kellene írnom, de mégis: csinosabb, jobban néz ki a keskenyebb szűrő.

- Fotó technikailag a keskeny, vagy vékony kialakításnak a nagylátószögű objektíveknél van szerepe. A nagylátószögű objektíveknél egy normál (szélesebb) kialakítású szűrő ugyanis vignettálást okozhat a képszéleken.
Egyszerűbben fogalmazva: a széles szűrő árnyékolhatja a fényt az objektív szélén, így az elkészülő kép szélei sötétebbek lesznek.

A keskeny vagy más néven slim szűrők használatával ezt a hibát kiküszöböljük!

- Ezért nem mindegy, hogy egy objektív szűrő milyen vastag. 5 mm, 3 mm, vagy 1 mm! Igen, 1 mm! Az extra nagylátószögű objektívekhez ilyen vékony szűrők is készülnek.

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza