Online fotótanfolyam

Ne add oda kisgyereknek! Nem játék!

 

Ne add oda kisgyereknek! Nem játék!

Bár egyre kevesebb, de még mindig találni néhol egyszer használatos fényképezőgépet. Van aki a fiók mélyén akad rá, van aki víz alatti fotózáshoz, egyszeri megoldásként vásárol ilyet. Azonban sokan nem sejtik, hogy az egyszer használatos vakus fényképezőgép milyen veszélyeket rejt.

A fényképezőgép önmagában még nem veszélyes! Még akkor sem, ha csak egyszer használható! Ami a veszélyt rejti ezekben, az egyszerű szétszedhetősége és a vaku. Persze egy-két ezer forintért nem várhatunk el csodát, és masszív kialakítást.

(Elfogadható minőség, egyszerű kialakítás, könnyű összeszerelhetőség, olcsó ár. Ezek lehetnek az elsődleges szempontok a tervezésnél.)

Tehát azért veszélyesek ezek a fényképezőgépek, mert könnyen szétszedhetőek. Sok esetben a papír borítás alatt már egy játék csavarhúzóval hozzáférhetünk az alkatrészekhez, sőt elektronikai alkatrészekhez, és a vakuhoz!

(Vannak olyan egyszer használatos fényképezőgépek amelyekből eleve csak rongálás útján lehet hozzáférni a negatívhoz. Ennek elsődleges célja az újrafelhasználás megakadályozása.)

A vakut pedig nem szabad bántani, ütögetni, szétszedni, víz alá tenni. Működési elve miatt (NAGYFESZÜLTSÉG!) veszélyes! Ha ehhez vagy a nagyfeszültséget adó kondenzátorhoz feltöltött állapotban valaki hozzáfér, akkor azok kisebb áramütést, égési sérüléseket és egy nagyon kellemetlen élményt okozhatnak.

A vakuk működési elve, leegyszerűsítve:

  • Az elemek kis feszültségét a vaku elektronikája nagyfeszültséggé alakítja.
  • Ezt az energiát, feszültséget a kondenzátorok tárolják el.
  • Exponáláskor a vakuk ennek a nagyfeszültségnek a hatására tudnak fényt kibocsájtani, elvillanni.

Kés, villa, egyszer használatos vakus fényképezőgép, kisgyerek kezébe nem való! Ez így elég bénán hangzik, de igaz.
És sokszor előfordul: milyen jó lesz a gyereknek játszani! És visszakérik a kidolgozó labortól a gép vázát. Ez sajnos mint említettem könnyen szétszedhető, és ami szétszedhető azt szét is szedik a gyerekek.

Tehát, ha ilyenhez hozzájutunk, azt ne adjuk oda a gyerekünknek (a szomszéd gyerekének sem) játszani.
Kivétel:

Ha víz alatti tokkal együtt van és nem tudja majd szétfeszegetni, de ilyenkor is vegyük ki az elemeket a gépből!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!


Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza