Online fotótanfolyam

Milyen égőt vegyek a fotózáshoz? 2. rész

 

Milyen égőt vegyek a fotózáshoz? 2. rész

Sikerült már választani? Megmutatjuk milyen buktatókkal találkozhatunk, ha nem fotózásra alkalmas fényforrást használunk.

Az előző cikkben megállapítottuk, hogy a három bármely boltban is kapható lámpa közül a led lámpa teljesített a legjobban és annak volt a leghasználhatóbb a fénye. Azzal tudunk olyan fotót készíteni aminek a színhűsége a legközelebb áll a valósághoz.

Említettem még, hogy fényképész tanulóként én is lámpákkal kezdtem világítani és a fekete-fehér technikával kísérleteztem. A kettő jól megfért egymás mellett! Ez miért fontos?

Azért mert a fekete-fehér képekhez, a boltban kapható lámpák tulajdonképpen megfelelnek. Sőt portrékhoz is nagyon jól használhatóak.

Íme két mintakép bizonyíttékként:

Az elsőnél egyszerűen fekete-fehérre lett módosítva a kép.

A második mintaképünknél a fekete-fehér beállításnál a vörös és a sárga színcsatornával játszottam egy kicsit.

De mi a helyzet, ha az eredeti színes képünket szeretnénk utómunkával, például Photoshoppal javítani, színhelyessé tenni?

Sikerülhet? Érdekes kérdés, mert ha IGEN a válasz, akkor az előző cikkemnek nem túl sok létjogosultsága van.  Vagyis akkor mindegy milyen lámpát használunk, csak a megfelelő fényerőre kell figyelni. Utólag majd megoldjuk egy képszerkesztő program segítségével.

Persze ebből már gondolhatjuk is, hogy a válasz NEM. Nem fogjuk tudni utólag pontosan beállítani a színhelyes képet. Most már csak az a kérdés, hogy miért nem?

A fényforrás színe, hány kelvines:

A válasz kicsit bonyolult, de megpróbálom a legegyszerűbben leírni. A lámpákat, fényforrásokat a gyártók sokszor megpróbálják úgy beállítani, hogy a fénye valamilyen (meleg vagy hideg) fehér legyen, lehetőleg természetes. De olyannal is találkozunk, hogy megadják az adott lámpa hány kelvin színhőmérsékletű. A led lámpáknál ez néha egészen jól is sikerül (láttuk az előző cikk mintaképeinél).

A legnagyobb gond az energiatakarékos kompakt fénycsövekkel van. Azért, mert ezeknek a színképe nem folytonos, hanem vonalas. Ez azt jelenti, hogy a látható színtartományban vannak olyan hullámhosszok, amelyeken erősen, vannak olyanok, amelyeken kicsit vagy egyáltalán nem sugároznak.

Vagyis azt hisszük, hogy fehér a fénye, de ez nem jelenti azt, hogy a spektruma a szivárvány mind a hét színét tartalmazza. Emiatt lesznek igazából a fotózásra és a színhelyes képek készítésére alkalmatlanok.

Egy képszerkesztő progi majd megoldja?

Az ilyen lámpák fényében készült képek színhelyességével és annak utólag történő beállításával sok bajunk lesz.

Leegyszerűsítve:

- Van egy sárgás fotónk.

- Ezt ha megpróbáljuk színhelyessé varázsolni, akkor abba a gondba ütközünk, hogy amikor a sárga szín túlzott jelenlétét megpróbáljuk csökkenteni, akkor a fotónk színe elcsúszik egy kicsit vöröses irányba.

- Ha ezt szintén megpróbáljuk korrigálni, akkor a fotónk egy kicsit színtelen lesz.

- Ezt orvosolhatjuk ha megemeljük a színtelítettséget, ám ennek hatására ugyanolyan sárgás képet kapunk mint a kiindulási képünk volt. Igazából nem ugyanolyat, hanem rosszabbat.

A helyzetet tudom fokozni és bonyolítani:

Az előző cikkben azt is megállapítottuk, hogy a lehető legrosszabb ha több különböző fényforrás mellett kell fotóznunk. Ha bevetjük a RAW formátumot akkor sem biztos, hogy sikerrel járunk, még ha sokkal több lehetőségünk is van a képek helyes színbeállítására.

Láttatok már olyan fotót, portrét ahol a bőrszín egész jó, de a szem fehér része kék lett? Vagy olyan (műfényes) esküvői képet, ahol az emberek bőrszíne jó, csak a fehér menyasszonyi ruha és az árnyékos részek lettek kék-es színűek? Sokszor az előbb említett Photoshoppos színbeállítás az oka.
Ezek a színhibák már utólag természetesen javíthatóak, de minden egyes képnél ezeket javítani sok időbe kerül.

A legjobb megoldásnak most az tűnik, ha rendes fotós felszereléseket árusító boltban szerzünk be napfény színhőméréskletű lámpát és ezt használjuk a színes fotók készítéséhez - erről bővebben a harmadik részben.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza