Online fotótanfolyam

Milyen égőt vegyek a fotózáshoz? 1. rész

 

Milyen égőt vegyek a fotózáshoz? 1. rész

Olcsó és egyszerű megoldás a lámpák használata, ha folyamatos fénnyel szeretnénk világítani. De milyen égőt vagyis fényforrást válasszunk a fotózáshoz?

Ebben az első részben egy egyszerű kísérlettel szeretném megmutatni, hogy nem is könnyű választani különböző típusú fényforrások közül. Persze ez a kijelentés így nem is igaz, amit a cikk végére látni fogunk. De a lényeg, hogy milyen lámpát, "égőt" vegyünk?

Fotós tanulóként nekem is a legegyszerűbb megoldás volt, hogy lámpákkal kezdtem a világítani. Persze akkoriban még nem voltak digitális fényképezőgépek. De voltak! Csak azok még közel nem abban a minőségben és árban ami nekem, mint tanulónak megfelelt volna.

Fekete-fehér fotózással kezdtem a kísérletezést, amihez nagyon jól lehetett használni a sima villanykörtéket. Na persze, most jut eszembe, hogy akkor még az energia takarékos égők is gyerek cipőben jártak, ledes lámpákról meg szó sem volt. Maradtak a spot égők marha nagy teljesítménnyel és hővel. 

A lényeg ebből a kis bevezetőből, hogy folyamatos fénnyel és lámpákkal dolgozni, fényképezni nem rossz, sőt! Például azonnal látjuk, hogy hol lesznek árnyékok, milyen lesz a világításunk!

De ahhoz, hogy lámpák fénye mellett tudjunk fényképezni, sokszor össze rakunk többet egymás mellé, mert kell a teljesítmény. Akarom mondani fényerő.

Ehhez milyen fényforrást válasszunk?

Elég-e az egyszerűbb boltokban, bevásárlóközpontoban kapható ledes vagy energiatakarékos lámpa?

Megnéztünk most három, egyszerű boltokban is kapható lámpát (égőt), mik a gyors tapasztalatok, vannak-e buktatói valamelyiknek?

A legfontosabb számunkra, hogy színhelyesek lesznek-e a képek? Most egy fehér gerbera lett a modell, de egy portrénál kifejezetten fontos a színhelyes kép! Ha több lámpát használunk, akkor a fényerővel nem lesz baj. Sőt egy állvány is javít a helyzetünkön. De mennyire lesznek színhelyesek a képeink? Lehet-e egyáltalán úgy beállítani a fényképezőgép fehéregyensúlyát, hogy az jó legyen?

Jelen tesztünknél automata fehéregyensúly beállítást használtunk. Azért automatát, mert az átlag felhasználó gyakran hagyatkozik a fényképezőgépre. A képeken nincs semmilyen módosítás, csak a szöveget és a logót tettem rá.
Következő cikkünkben megnézzük a nem automata fehéregyensúly beállításokat is.

Kezdjük a mostanában egyre divatosabb szénszálas izzókkal:
(ez a hagyományos izzóhoz hasonlító retró égő)

Az első észrevétel, hogy nagyon hangulatos, de a fényereje nagyon gyenge (tudom, hogy azt mondtam nem foglalkozunk vele, de tényleg nagyon gyenge!). Nem véletlen, hogy csak hangulatvilágításnak ajánlják a boltokban.

És a színe? Az sárga. Nagyon sárga. A színhelyesség közelében sem vagyunk. Az automata beállítás mellett a fehér virág szép sárga lett.

Energiatakarékos, kompakt fénycső:

Azt tudjuk, hogy a hagyományos fénycsövek technikailag alkalmatlanok a színhelyes képek kivitelezésére. Sajnos sok energiatakarékos fénycsővel is ugyanez a helyzet. Bár vannak olyanok, amelyeknek a csomagolására ráírják, hogy milyen a színe (hány kelvines) de ez sajnos eltérhet a valóságtól. Minőségben, színben nagyon nagy a szórás.

A mi esetünkben sincs ez másképp. Színhelyesnek közel sem mondható a fotónk, annak ellenére, hogy az égőnk nem a legolcsóbb kategóriába tartozik.

Led lámpa:

Alakul! Végre az első kép, amivel lehet kezdeni valamit! Azért írom ezt, mert ezzel készült a legszínhelyesebb fotó. Tehát, ha utómunkára kerül a sor, akkor ezzel a legkönnyebb dolgozni.

Kevert világítás:

Miért kell ilyen őrültséget csinálni? Miért keverné valaki a fényforrásokat? Azért mert spórolunk és ezek vannak otthon. Sajnos már találkoztam hasonló esettel, ezért gondoltam nem hagyom ki.

Kétségen kívül, jó nagyobb fényerővel dolgozni, de a fény színe? Az összes variáció közül a legrosszabb. A fényképezőgép automata fehéregyensúly beállítása nem tud megbirkózni az ilyen esetekkel, az ennyire sokféle kevert fénnyel. Annak ellenére, hogy a különböző fényforrások színének mindegyike a sárga felé hajlik. Sokkal rosszabb lenne az eset, ha például a led lámpa hideg-fehér színű lenne. Az a beállíthatatlan eset.

És tudjátok mire lehet jó ez a világítás? Mégis tudok egy esetet: naplemente utánzásához. Ahhoz kétség kívül jó lehet. :-)

A tanulság:

- A legszebb fotó, aminek a színhűsége a legközelebb áll a valósághoz, az a led lámpával készült. Ezzel már érdemes lehet kísérletezni, gyakorolni. Arra mindenféleképpen érdemes figyelni, hogy nagyon sokféle létezik ledes lámpából is. Elég ha csak arra gondolunk, hogy ha szaküzletbe megyünk ledes lámpát vásárolni, akkor azzal kezdik, hogy hideg-fehér, vagy meleg-fehér színű legyen?
(Vigyázz, a hideg-fehér színűvel portrét fotózni nem célszerű! Hacsak nem futurisztikus hatásra vágyunk.)

- A szénszálas izzót hagyjuk meg a lakásunk dekor világításának.

- Az energiatakarékos kompakt fénycsővel készült fotók színe nem lett túl rossz, annak ellenére, hogy a saját tapasztalataim alapján sokkal rosszabbat vártam tőle. De ez csak arra lehet bizonyíték, hogy elég nagy a minőségbeli és színbeli szórás egyes darabok között. Akár két egyszerre vásárolt darab között is lehet szemmel látható eltérés.

Amit semmi esetre se csinálj:

Ne keverd a különböző fényforrásokat! Csak egy félét vásárolj! Szinte lehetetlen a helyes fehéregyensúly automata beállításnál! Még ha RAW formátumban is fotózunk, akkor sem lehet utólag színhelyes képet beállítani. (De ezzel már előre is szaladtunk a következő cikkünkhöz, ami hamarosan következik majd.)

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza