Online fotótanfolyam

Mi a különbség 4 kép között?

 

Mi a különbség 4 kép között?

Januári első két cikkünket folytatva továbbra is az élesség témakörénél maradunk. Van négy mintaképünk, de ebből csak egy éles. A többi három közül pedig egy életlen, egy bemozdult egy pedig berázott. Mi a különbség ezek között?

még mindig az egyik legtöbb félreértést adja a 4 kép magyarázata:

éles - életlen - bemozdult - berázott

Az éles és életlen kép egyértelmű, a bemozdult és a berázott már okoz némi félreértést. Mind a két hiba mozgásból ered, de a mozgás máshol jelentkezik. Nézzük meg a képeket egyesével.

Éles kép:

Ehhez nem kell magyarázat, a kép egy részletét kinagyítva látható, hogy éles a képünk.

Életlen kép:

Hasonlóan az előző képhez, nem kell magyarázat. A kép életlen.

Bemozdult kép:

Ez az egyik eset, amikor sokan azt mondják, hogy a kép életlen. Pedig nem életlen! A kép éles, csak a játékautó bemozdult!

Honnan ismerhető fel? A kinagyított részleten jól látni, hogy az autó alatti "út" tökéletesen éles! Csak az autó van elmosódva, pontosabban bemozdulva.

Ennek oka, hogy a fénykép hosszú záridővel készült, nem fagyasztotta meg a pillanatot. Vagyis az expozíció ideje alatt a mozgó autó egy kis utat tett meg (bemozdult). Egy rövidebb záridővel a probléma orvosolható.

Berázott:

Ez a másik eset, amire többen azt mondják, hogy a kép életlen. Pedig ez így nem igaz!
Tulajdonképpen az előző képhez hasonló bemozdulásos életlenséggel van dolgunk, azzal a különbséggel, hogy itt minden bemozdult. Még a háttér is. Ez jól látszik a kinagyított képrészleten.
Onnan ismerhető fel, hogy az egész kép szellemképes! Ezt a hibát hívjuk berázásnak.

Ennek oka, hogy a fénykép készítése közben a fényképezőgép (a kézzel együtt) bemozdult. Egy rövidebb záridővel, vagy állvánnyal ez a probléma is orvosolható. 

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza