Online fotótanfolyam

Mi a kép hibája? 6

 

Mi a kép hibája? 6

Sorozatunk hatodik képe egy életlen fotó. De tényleg életlen? Hasonló a harmadik mintaképhez, de itt tényleg életlenséget lehet észrevenni. Ráadásul a fotó érdekessége, hogy egy része éles lett! Ez hogyan lehetséges? A fényképezőgép romlott el?

Ha megnézzük a mintaképet (nagyításhoz kattintsunk a jobb felső képre) láthatjuk, hogy van egy nagyobb terület amely teljesen életlen (a kép bal fele, annak is a felső része), de a többi részén (a kép jobb fele, illetve körbe a szélén) éles.

Ha hasonló hibát fedezünk fel a fotóinkon, akkor ez lehet az árulkodó jel, hogy nem romlott el semmi, egyszerűen csak egy hatalmas ujjlenyomatot, vagy valamilyen zsíros szennyeződést sikerült az objektív frontlencséjére tennünk.

Megoldásként óvatosan el kell tüntetnünk az ujjlenyomatot és ha lehetőségünk van még rá, akkor pótolhatjuk is az elrontott képeket.

Nem csak az ujjlenyomatok ronthatják a képminőséget. Tulajdonképpen mindenféle szennyeződés, ami az objektívre kerül életleníti, lágyabbá és fakóbbá teszi az elkészülő képeinket.

Az objektíven jól látható az ujjlenyomat.

A nagyobb tükörreflexes fényképezőgépek esetében, ahol nagyobb az objektív frontlencséje, előfordulhat, hogy ez a hiba csak nagyobb szennyeződések esetében lesz látható. Míg a kompakt fényképezőgépeknél, a kicsi frontlencsének köszönhetően elég egy kisebb ujjlenyomat és máris teljesen életlen lehet a képünk.

Az objektív megtisztítva tökéletes éles képet ad.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.


vissza