Online fotótanfolyam

Mi a kép hibája? 4

 

Mi a kép hibája? 4

Sorozatunknak ebben a cikkében egy olyan hibát említünk meg amelynek kiküszöbölésére több egyszerű módszer is van. Sötét háttér előtt portrét fotóztunk, de az arc túl világos lett! Megnézzük mi ennek az oka és mit tehetünk ellene.

Ennek a hibának két alapvető oka van:

  • a legtöbbször és legtöbbek által használt automata beállítás
  • a mátrix fénymérés használata és annak tévedése

A fénymérő tévedése?

A mátrix fénymérésnél (átlagoló, vagy kiértékelő fénymérésnek is hívják) a fényképezőgép automatikája az egész képmezőt figyeli és méri. Kisebb részekre bontja, és ezekből egy átlagot számít.

Amikor a képmező nagy része sötét (nem feltétlenül fekete, elég ha csak sötét), akkor a fénymérő ezt a sötét hátteret is figyelembe veszi. Kevesebb fényt érzékel/mér és ezért hosszabb záridőt, tágabb rekeszt állít a helyes expozícióhoz. A képünk viszont nemhogy jól exponált, hanem túlexponált lesz, az arc pedig túl világos!

Milyen megoldásokat használhatunk e hiba kiküszöbölésére?

Az előző bekezdés elején szándékos volt a kérdőjel! Én úgy gondolom, hogy nem a fénymérő téved, hanem mi. A mátrix fénymérés a legtöbb helyzetben jó eredményt ad. A szélsőséges, nem ideális helyzeteket nekünk kell felismerni és a megfelelő beállítást választani:
 
Azt kell szem előtt tartanunk, hogy a téma, és annak expozíciója a fontos nem a háttéré!
A Mátrix fénymérés helyett válasszuk a középre súlyozott fénymérést.

Ebben az esetben (a középre súlyozott fénymérésnél) a képmező két részre van bontva:

  • egy középső körre vagy ellipszisre, ami a képmező kb. 1/3-át fedi le
  • és a körön kívül eső területre.

A középső terület nagyobb súllyal lesz figyelembe véve a fénymérésnél illetve az expozíciós adatok kiszámolásánál, mint az azon kívül eső területet, vagyis jelen esetünkben a kép szélein elhelyezkedő sötétebb terület nem fogja elvinni az expozíciót rossz irányba!

Expozíció (plusz-mínusz) korrekció:

A tükörreflexes fényképezőgépeknél és a kompaktoknál is, az expozíció korrekció (plusz-mínusz korrekció) is lehet megoldás.
(Az Online fotótanfolyam ingyenes leckéiben erről bövebben olvashatsz!) 

Az expozíció korrekciót állítsuk negatív irányba (kb. -1, vagy -2 értékkel, ezt érdemes próbálgatni), így a fényképezőgép rövidebb záridőt vagy szűkebb rekeszt fog használni a kép elkészítéséhez.

További megoldások:

- A fénymérési módok közül a középre súlyozott helyet választhatjuk a spotmérést is.

- Az automata üzemmódok helyett pedig választhatjuk a manuális beállításokat is. Ebben az esetben nekünk kell döntenünk (és az LCD monitoron ellenőriznünk) és beállítanunk az érzékenységet, a záridőt illetve a rekeszt is.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza