Online fotótanfolyam

Mi a hiba a képen?

 

Mi a hiba a képen?

Egy sláger jut róla eszembe: Kék a szeme...
De nem akármilyen kék: még a szem fehér része is kék. De miért lett ilyen?

Első ránézésre alig észrevehető de ha megfigyeljük, tényleg nagyon kék a modell szeme. A szeme színével nincs semmi gond, csak az a baj, hogy azon része is kék, ahol eredetileg fehérnek kellene lennie.

Mi ennek az oka?

A fotó színével, színhelyességével nincs gond. Alul a növények színe, a modell hajszíne és bőre is jó. Miért kék akkor a szeme fehérje?

Valószínű, hogy az eredeti fotó nem volt színhelyes! Egy kicsit (vagy nem is kicsit) sárga tónusú lehetett.
Például egy rossz fehéregyensúly beállítás miatt.

Ha egy (eredetileg) sárgás színű fotót szeretnénk utómunkával színhelyessé tenni, akkor a legegyszerűbb módszer erre egy képszerkesztő. (PL: Photoshop)
A kép színegyensúlyát eltoljuk kék és/vagy cián irányba és a képünk színe máris kezd jó lenni. Nagyon egyszerű, egy perc alatt kész is van. Ez történhetett ezzel a képpel is.

De nem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen művelet a teljes képre hat! A kép minden részletére, a mi esetünkben a modell szemére is. Így fordulhatott elő, hogy a szeme fehérje is kék lett.

Van erre más megoldás. Egy percnél kicsit több időt vesz igénybe de megéri megcsinálni, hogy a szem ne legyen ennyire kék.
A dolog lényege, hogy a szemet ki kell hagyni a színegyensúly beállításánál.
- Vagy készítenünk kell egy negatív kijelölést a szemre, hogy arra ne legyen érvényes a színmódosításunk,
- vagy az eredeti képen kijelöljük a szemet, egy rétegmásolatot készítünk belőle és ezen a rétegen nem módosítjuk a színeket.

A teljes képen már kijavítva a hiba, kis képen még teljesen kék szem.

Hol fordulhat elő hasonló eset?

A legtöbbször benti, műfényes felvételeknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy a képünk a lámpák fényétől sárgás színű lesz. De akár egy sárga falról visszaverődő sárgás fény is nagyon elszínezheti a képünket. Egy helyes fehéregyensúly beállítás már több mint fél siker, de ha utómunkára van szükség, akkor a szemre külön oda kell figyelni!

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza