Online fotótanfolyam

Mi a fontosabb?

 

Mi a fontosabb?

A felbontás, vagy az érzékenység?
Akár vásárlási tanácsként is megállja a helyét a kérdés!

Miért vegyek/vegyünk új fényképezőgépet? De helyesebb talán a "Miért cseréljem le a régi fényképezőgépem?" - kérdés.  Működik a régi is! Egy-két új funkció miatt nem fogok új gépet venni!

Ezekkel a véleményekkel nem kívánok harcba, illetve vitába szállni. De a saját tapasztalataimból megosztanék néhányat. Miért éri/érte meg váltani?

Az egyre nagyobb felbontásnak és megapixel háborúnak szerintem nincs jelentősége. Hacsak nem professzionális felhasználás miatt készítünk fotókat, teljesen mindegy, hogy 13, 18, vagy 24 megapixellel fotózunk. Ezt a különbséget a monitoron (mert sajnos sokan csak ott fogják nézni), és a kisebb (nem plakát méretű) 20x30-as, vagy 30x45-ös printeken nem fogjuk észrevenni.

Ami sokkal fontosabb a nagy felbontástól:

  • az élességállítás
  • és az érzékenység fejlődése.

Hasonlóképpen a drágább háztartási, vagy berendezési cikkekhez, fényképezőgépet is úgy vásárolunk, hogy jó pár évig kiszolgáljon bennünket. Ezért vásárlás előtt szétnézünk és jól meggondoljuk, hogy melyik típust vegyük meg.

- Pár évekkel ezelőtti fényképezőgépekhez képest az új fejlesztésű fényképezőgépek élességállítása, autofókusza sokat gyorsult.

Megjelentek új típusú, Hybrid élességállítási rendszerek, olyanok amelyekben az élességállításhoz fázis-különbség érzékelő területek és kontraszt alapú autofókusz is működik. És jól működik a Dual Pixel CMOS AF technológia is.
Finomhangolhatjuk az élességállítási módokat, például egyes fényképezőgépek folyamatos élességállításánál beállítható a témakövetés gyorsasága és érzékenysége is.
Tehát ezen a területen sokat fejlődtek a fényképezőgépek! 

- Az érzékenység terén is nagy a fejlődés! Régebbi cikkünkben (Extra magas érzékenység) ki is tértünk erre részletesen. Összegezve ott arra jutottunk, hogy egyre magasabb érzékenységen egyre kisebb képzajt kapunk, ami a képminőségben jelentős javulást hozott a régebbi fényképezőgépekhez képest.

Tudom, már a cikk elején gyorsan lezártam a kezdő kérdésemet, hogy melyik a fontosabb, az érzékenység vagy a felbontás, de ennek ellenére szerintem érdemes volt megnézni. Vagyis amíg a pixelekben mért felbontásban nem biztos, hogy szükségünk van extra képméretekre, addig az egyre zajmentesebb magasabb érzékenységet igenis ki tudjuk használni. Ha valamelyiket fontosabbnak tartom, akkor az érzékenység egy utcahosszal nyert nálam!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.

vissza