Online fotótanfolyam

Melyik objektívsapkát válasszuk?

 

Melyik objektívsapkát válasszuk?

Hányszor fordult már elő, hogy keresni kellett az objektívsapkát, mert nem tudtad hova tetted? Esetleg sikerült is elveszteni? Akkor muszáj lesz beszerezni egy újat. De milyet?

Ha elhagytuk az objektívsapkát, akkor mielőbb pótolni kell! Ennek hiányában a táskában tuti, hogy rövid időn belül össze fogjuk karcolni az objektívet, vagy a rajta lévő UV szűrőt.

Mi a különbség a két objektívsapka között funkció és használat  szempontjából?

Funkcionálisan semmi különbség nincs! Mindkettő tökéletesen ellátja a feladatát.
Használhatóság szempontjából már igenis jelentős a különbség. Amit csak akkor fogunk észrevenni, ha napellenzőt használunk.

Ha az objektíven rajta van a napellenző, akkor azt az objektívsapkát (a képen a jobb szélsőt) amit nem csak a szélén, hanem belül is össze tudunk nyomni, sokkal könnyebb levenni. Sőt! Néhány esetben csak ezt tudjuk levenni!

A másik objektívsapkánál (a bal szélsőnél, amit csal a szélén lehet összenyomni, hogy levehessük), a napellenző útban van! Miatta nem fér hozzá a kezünk, ezért nehezebb levenni.

Napellenző nélkül persze teljesen mindegy, hogy milyen objektívsapkát használunk.

A mintakép kedvéért megkerestem egy régi Sigma objektívsapkát, hogy megmutassam mire is gondolok.

A kíváncsiságom miatt megnéztem, hogy milyen fajta objektívsapkákat lehet kapni. Van-e még mindkét fajta a fotóscikk piacon?
Igen van. De örömmel vettem észre, hogy a belül is összenyomható fajtából (jobb szélső a képen) van sokkal nagyobb választék. Sőt az utángyártott (nem eredeti márkás) fajtákból csak ilyeneket lehet kapni. :D

Facebookon szólunk, ha új anyag van! Egyetlen lájkba kerül, és mindig értesülhetsz a legújabb cikkekről!

Ha pedig hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza