Online fotótanfolyam

Mekkora gyújtótávolságú objektívvel fotózzunk portrét?

 

Mekkora gyújtótávolságú objektívvel fotózzunk portrét?

Ha csak hobbi szinten is fotózunk, akkor is sokszor készítünk portrékat. Amikor a kedvesünket, vagy a gyerekünket fényképezzük, és nem az egész szobát, tájat mutatjuk be a fotón, hanem csak a modellünket, akkor is portrét készítünk. Milyen objektívet válasszunk a portré fotózáshoz?

"Nekem zoom-os objektívem van és nem tudok objektívet cserélni! Akkor én mit csináljak?"

Egy portré készítésénél tudnunk kell, hogy milyen objektívet választunk! Ha pedig zoomos objektívünk van, akkor azt kell tudnunk, hogy milyen gyújtótávolságra, melyik zoom állásra állítsuk az objektívet! 

Három mintaképet láthatunk ebben a cikkben. Mind a három különböző gyújtótávolsággal készült:

  • Nagylátószögű objektívvel (kicsi gyújtótávolsággal)
  • alap objektívvel (normál gyújtótávolsággal)
  • és tele objektívvel (nagy gyújtótávolsággal).

A különbség egyértelmű és szembetűnő. Ahogy egyre nagyobb gyújtótávolságot használunk (ahogy haladunk a tele objektív felé), úgy lesz egyre természetesebb, és arányosabb a portrénk. Miért?

1. mintakép: 27 mm-es gyújtótávolsággal készült.

Leegyszerűsítve: A nagylátószögű beállítás a felelős a torz portrékért.

Gondoljunk csak a közelről fotózott telefonos portrékra. Sokszor látunk hasonló képet ugye? Amikor a fej magasságából, ahhoz közel készülnek a fotók:

  • A lábak ha látszanak, akkor lefelé elkeskenyednek,
  • az orr (amikor az van a legközelebb az "objektívhez") aránytalanul nagy lesz.

Ez azért van, mert a nagylátószögű objektíveknél a közelebb lévő tárgyak jelentősen megnőnek a képen, míg a távoliak kisebbek lesznek, egymáshoz viszonyított távolságuk növekszik.

2. mintakép: 50 mm-es gyújtótávolsággal készült.

A normál, vagy alap objektívekkel készült portrék esetében, az előzőekben leírt torzítás már nincs jelen. (Alap objektívnek hívjuk az 50 mm gyújtótávolságú objektíveket.) Az 50 mm-es gyújtótávolság hasonlít legjobban az emberi szem látószögére, ezért ezekkel az optikákkal készült képek természetes hatást keltenek.

3. mintakép: 150 mm-es gyújtótávolsággal készült.

A teleobjektíveknél (50 mm-es gyújtótávolság felett) a nagylátószöggel ellentétben a tárgyak egymáshoz viszonyított távolsága csökken, torzításuk pedig csekély, sokkal kisebb, mint egy nagylátószögű beállításnál. Ezért nagyobb gyújtótávolságokkal (akár 200-300 mm-es gyújtótávolságágnál) sokkal természetesebb hatású portrékat tudunk készíteni.

Objektív portréhoz:

Ezek alapján látjuk, hogy érdemes legalább 50 mm-es gyújtótávolságú objektívet, vagy ettől nagyobb tele objektívet választani portré fotózáshoz.

Ahhoz, hogy jó portrékat készítsünk, nem feltétlen kell, hogy komoly profi fényképezőgépünk és objektívünk legyen. Ha zoomos fényképezőgépet vagy objektívet használunk, akkor arra figyeljünk, hogy ne a nagylátószögű állást használjuk! A tele, vagy ahhoz közeli állásában fényképezzünk. Inkább menjünk egy kicsit távolabb, és közelítsünk rá az arcra. Sokkal szebb végeredményt kapunk!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat.
Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza