Online fotótanfolyam

Magnéziumpisztoly, a vaku őse

 

Magnéziumpisztoly, a vaku őse

Hogyan működött az első vaku? Pontosabban a vaku őse a magnéziumpisztoly? Dömötör Zoltán: KOROK, KÉPEK, KAMERÁK című könyvéből szeretnék megosztani ehhez kapcsolódóan egy részletet az érdeklődőkkel.

"Sokáig csak filmeken láttam azt a furcsa kis szerkezetet, amit a régi idők fotográfusa a bal kezébe fogott, feltartotta, majd 'Senki ne mozduljon!' felkiáltással, jobb kezével lekapta a harmonikás, állványos utazókamera objektívsapkáját – es láss csodát, az az egyszerű kis készülék hatalmas durranás es nagy füst kíséretében erős fénnyel világította meg a megörökíteni kívánt személyeket, tárgyakat. Nem csoda, hogy emiatt ezt az eszközt sokan 'magnéziumpisztolynak' is nevezték annak idején.

Amikor hosszú várakozás es vágyakozás után egy internetes licitálás eredményeként sikerült megszereznem egy ilyen 'lámpácskát", végre rájöttem, mitől lobbant be a magnézium, amikor sem gyufa, sem más égő eszköz nem volt a közelében.

Az 'ős-vaku' felhajtható hátsó lapján óraműves rugószerkezetet lehetett felhúzni az exponálás előtt, s a villanás erősségéhez méretezett magnéziumpor-mennyiséget ez után kellett a tálcára önteni. Akkoriban kis táblázatok jártak kézről kézre a képírók között, melyek iránymutatóak voltak: hány gramm magnéziumpor kell adott távolságra levő tárgyak különböző fényviszonyok közti helyes megvilágításához. Így már csak egy patikamérleg kellett és kezdődhetett a fotografálás. Amikor a mester elkészült a gép és a modellek beállításával, a rugószerkezet gombnyomásra megpörgetett egy recézett acélkereket, amely egy alatta elhelyezett tűzkőből csiholt szikrával gyújtotta meg a magnéziumot.

Zárt helyen, hosszabb idejű expozícióhoz őseink magnéziumszalagot használtak, mert az meggyújtva, erős fényfejlődes közben, nem villanásszerűen, hanem viszonylag lassan égett el.

Miután 1879-ben Thomas Alva Edison feltálalta a szénszálas izzólámpát, azt hamarosan a fényképkészítésben is alkalmazni tudták. Magnéziumszállal töltött izzó szorította ki a fotózásból a 'pisztoly'-t, melyben hálózati árammal váltották ki a lobbanékony fém gyulladását. Ezt követte az elemmel beindítható, bányagyutacs által lobbanó, magnéziumtöltetes 'egyes vaku', majd az örökvaku megjelenése, de ez már egy másik történet…"

Fénykép és részlet:

Korok, Képek, Kamerák
rendhagyó mesék a fotográfia történetéből című könyvből (14.oldal).

A könyvről bővebben olvashatnak, és  meg is vásárolhatják a cameramuseum.hu oldalon.

Ha hasznosnak találtad a cikkeket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza