Online fotótanfolyam

Letörölt képek visszaállítása

 

Letörölt képek visszaállítása

Mit tegyünk, vagy mit ne tegyünk, ha véletlenül letöröltük a memóriakártyánkról a képeinket? Hogyan menthetjük meg őket biztonsággal?

Az Így tűnnek el könnyen a képeid a memóriakártyádról! - cikk folytatása, kiegészítése.

A munkám során sajnos gyakran találkozom azzal a problémával, hogy a fényképezőgépekről véletlenül letörlik a fotókat, vagy épp a helytelen használat miatt (az okokról a fentebb említett cikkben írtunk) vesznek el.

De mit tegyünk ha már baj van, ha már a nincs kép - no image felirat fogad minket a fényképezőgép LCD kijelzőjén?

A kérdést én inkább megfordítanám:

Mit NE tegyünk, ha már letöröltük/letörlődtek a képek és szeretnénk visszaállítani azokat?

A legfontosabb, hogy ne fotózzunk rá többet! Minden egyes új fénykép, amit az adatvesztés után készítünk, a visszaállítás esélyeit rontja. Ugyanis az új képekkel lehet, hogy épp egy letörölt képet írunk véglegesen felül.

Az adatmentésnél fontos szabály, hogy addig van lehetőség egy kép, vagy fájl visszaállítására, amíg azt nem írtuk felül egy másikkal.

Mit tegyünk, ha a egy képet végleg szeretnénk eltüntetni a memóriakártyánkról?

Megfordítva az előző kérdést, nézzük meg mit tegyünk, ha egy letörölt képet szeretnénk véglegesen eltüntetni úgy, hogy az ne legyen visszaállítható!

  • Az egyik lehetőségünk, ha többször megformázzuk a memóriakártyát.
    (bár legendák szerint ez még a profiknak visszaállítható)
  • A másik lehetőségünk, hogy a  képet letöröljük és ezután felülírjuk egy másik képpel. Tehát pont azt tesszük, amire az előző esetben azt mondtuk, hogy végleges adatvesztéssel jár. Hogy biztosak legyünk a letörölt kép felülírásában, a memóriakártyát teljesen meg kell töltenünk fényképpel, vagy videó felvételekkel.
  • Harmadik lehetőségünk, egyes kép és fájl visszaállító programok alkalmasak a kártyák adatainak a végleges törlésére is, így használhatjuk akár ezeket is.
Az Online fotótanfolyam teljes anyagában egy egész leckét szántunk arra, hogy megmutassuk a képek visszaállításának szoftveres lehetőségeit, megmutatjuk azokat lépésről-lépésre.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza