Online fotótanfolyam

Lehet különbség két fekete-fehér kép között?

 

Lehet különbség két fekete-fehér kép között?

Érdekes kérdéssel találkoztam nemrégiben:
"Ugyanaz a fotót két különböző fotólaborban is előhívattam, és két kép egymás mellett különbözik. Az egyik barnásabb színű, és sokkal szebb mint a másik."
Mi az oka?

A megoldás teljesen egyszerű, az egyik meleg tónusú, a másik hideg tónusú fekete-fehér fotó. Egyes kidolgozó gépeknél lehet választani, hogy milyen típusú fekete-fehér kép készüljön. Hideg vagy meleg tónusú. Az egyik kicsit kékesebb, a másik kicsit barnásabb árnyalatú.

A "kicsit" szó hangsúlyos, mert ez nem jelenti, hogy a meleg tónusú kép barnított lenne. A fekete fehér jellege megmarad a képnek, csak van egy pici barnás árnyalata. Ettől a barnás árnyalattól viszont a hangulata változik, barátságosabb lesz.

Ezzel a megoldással mi is élhetünk. Attól függően, hogy milyen hangulatú fekete-fehér képet szeretnénk készíteni, egy pici kékes, vagy barnás tónust csempészhetünk a fekete-fehér képünkre.

A kép bal oldala hideg, a jobb oldala meleg tónusú fekete-fehér.

Fekete-fehérré sokféleképpen alakíthatjuk képünket.
A két alapeset:

  • A legegyszerűbb megoldás már a fényképezőgépen beállítani, hogy fekete-fehér fotó készüljön,
  • vagy utólag egy képszerkesztő program segítségével is átalakíthatjuk fekete fehérré.

Ez utóbbi megoldás további, számos lehetőséget tár elénk. (Főleg ha a Photoshoppot használjuk képszerkesztőnek.)

  • Egyszerűen színteleníthetjük a fotónkat, ha átállítjuk a színmódot RGB-ről, szürke skálára.
  • Hasonlóan egyszerű megoldás, ha levesszük a fotónk szaturációját (színtelítettségét) nullára.

Ezeknél a megoldásoknál rögtön megjegyzem, hogy nem ad további beállítási lehetősségeket. Kapunk egy átlagos fekete-fehér képet, szinte ugyanolyat, mintha a fényképezőgépet állítottunk volna át fekete fehérre már fényképezéskor.

Tehát szükségünk lesz még egy második lépésre. Ehhez azonban először válasszuk azt a lehetőséget, amikor a fotónk színtelítettségét vesszük le nullára. CTRL+U billentyűkombináció. A Saturation csúszka legyen -100.

Majd nincs más dolgunk, mint a képhez egy kicsi barna árnyalatot adni. Ezt a Color Balance (Ctrl+B billentyű kombináció) segítségével érjük el legegyszerűbben. Itt nincs más dolgunk mint egy kicsi bíbor és kicsi sárga színt adni a fotónkhoz.

Ha még szebb meleg tónusú képet szeretnénk, akkor a Tone Banalce beállításnál megismételhetjük a lépést a Shadows és a Highlights gombra kattintva is.

Fontos! A mértéket tartsuk be, a kép azért maradjon fekete-fehér! Ha ennél a beállításnál (Color Balance) nagyon belenyúlunk a fotóba, akkor könnyen barnított képet kaphatunk!

Ha érdekesnek találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza