Online fotótanfolyam

Külső vaku használata

 

Külső vaku használata

Az előző cikkünkben arról írtunk, hogyan használjuk a vaku-táblázatot. Ebben a cikkben azt nézzük meg, ha van egy manuális vakunk, akkor milyen beállításokat érdemes vagy kell használni a fényképezőgépen?

Amit nagyon szeretek a digitális fotózás világában, hogy a mai (digitális) fényképezőgépekkel több lehetőségünk van a kísérletezésre, mint a régi negatívos korszakban. Pontosabban gyorsabb és könnyebb a dolgunk.

Rögtön látjuk az eredményt és ha szükséges javíthatunk a fényképezőgép beállításain, vagy ha a gépvázról levehető vakut használunk (vagy lámpával, stúdióvakuval világítunk) módosíthatjuk annak beállításait. Elhelyezését, távolságát, teljesítményét.
 

Ehhez kapcsolódóan nézzük meg, hogy milyen beállításokat érdemes vagy kell használni a fényképezőgépen?

A fényképezőgép üzemmódja:

Ebben az esetben a Manuális (M) üzemmódot kell választanunk, hiszen a  fényképezőgép nem tudja, hogy egy külső vaku van hozzá csatlakoztatva. (Lámpa használata esetén, hagyatkozhatunk esetleg a fényképezőgép fénymérőjére.)

Érzékenység:

A legkisebb képzaj érdekében érdemes a legalacsonyabb érzékenységet választani. A legtöbb gép esetében ez ISO100-as érzékenységet jelent.

Zársebesség:

A fényképezőgép vakuszinkron idejét érdemes választani. Általában ez 1/125, vagy 1/250. Ettől lassabbat választhatunk, pl: 1/60, vag 1/30 de ezzel nő a bemozdulás esélye.
Ha a vakuszinkron sebességtől gyorsabbat választunk a képünk egy része, vagy az egész kép fekete lesz.

Ha nem tudjuk a fényképezőgépünk vakuszinkron sebességét válasszuk az 1/125-öt.

Rekeszérték:

Erre sajnos nincs pontos adat, mivel ez több mindentől függ:

  • Milyen képi hatást szeretnénk. Sötétebbet, világosabbat (High-key, Low-key).
  • A kívánt mélységélességtől.
  • A vaku teljesítményétől (kulcsszámától).
  • A vaku és tárgy közötti távolságtól.

Így marad a próba utáni beállítás. Vagyis ha a képünk túl világos a rekeszt zárjuk, ha a kép túl sötét a rekeszt nyitnunk kell. 

Ha a rekeszt nem szeretnénk elállítani (pl: a mélységélesség miatt) akkor vagy a vaku teljesítményét kell növelnünk/csökkentenünk, vagy egyszerűen előrébb - hátrébb tesszük, mint ebben a korábbi cikkünkben írtuk.

Ha hasznosnak találtad a cikkeket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

vissza