Online fotótanfolyam

Két tipp a panorámafotókhoz

 

Két tipp a panorámafotókhoz

Panorámaképet akár telefonnal is készíthetünk. De ha igazán szép, valódi panorámafotót szeretnénk, akkor érdemes fényképezőgéppel, több fotóból készítenünk. Ehhez íme két tipp, amitől tényleg jobb lesz az összeillesztett panorámafotónk.

Az előző cikkünkben egy fotóból készítettünk panorámaképet. Látványos és egyszerű az elkészítése, de nem az igazi.

Amikor 6 vagy akár 14 fotóból összerakott panorámaképet készítünk, akkor több dolgot is figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy egy képszerkesztő program segítségével összerakhassuk a végső képet.

Ezeket már említettük az előző cikkünkben is:

  • legyen átfedés a fotók között
  • ugyanolyan legyen a színhőmérsékletük (színük)
  • egyezzen az expozíciójuk (ne legyenek a képek között túl sötétek, világosak)
  • mindegyik éles legyen
  • és ehhez persze használjunk állványt.
Ezek mindenféleképpen kellenek ahhoz, hogy összerakhassuk, összeilleszthessük a végső képet.
De van két olyan tippünk, amitől jobb lesz egy panorámafotó:
  • Az egyik, hogy körülbelül 20 % átfedés legyen a képek között.
  • A másik, hogy fekvő képek helyett érdemes álló formátumban elkészíteni a fotókat.

Mindkét tipp azért kell, hogy a Photoshopban tökéletesen össze lehessen illeszteni a panorámafotó egyes képeit. De megnyugodhatunk, a képeket nem nekünk kell egyesével összeilleszteni, a Photoshop automatikusan (és tökéletesen) összeilleszti helyettünk. Ezért is kell, hogy odafigyeljünk az egyes képekre.

A húsz százalék átfedés azért kell, hogy a Photoshop könnyen összeilleszthesse a panorámaképet. Ettől kisebb mértékű átfedésnél nem biztos, hogy sikerül az összeillesztés, esetleg elcsúszás is lehet a képek között.

Húsz százalék átfedés legyen a képek között.

Álló, vagy fekvő képekből?

Amikor a Photoshop összeilleszti a panoráma fotót, a széleknél kicsi elcsúszások lesznek, vagyis nem lesz egyenes a végső kép széle. Ezért utólag még meg kell vágni a képünket!

A fekvő képekből is tökéletes panorámafotó készíthető. De ha álló képekből illesztjük össze a panorámaképünket, akkor alul és felül tulajdonképpen hagyunk egy kicsi olyan teret amit utólag, a kép egyenesre vágásánál levághatunk. Igaz, hogy több képből kell így dolgoznunk, de a kép alján és tetején nyerünk egy kis teret, ami lemaradhat a kép megvágásánál.

Tehát az álló formátumú képek készítése azért szerencsés, mert az utólagos képkivágásnál nem kell majd a képből semmi fontosat levágnunk.

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Hasonló ingyenes fotós cikkekért lájkold a facebook oldalunkat.

 

vissza