Online fotótanfolyam

Így tűnnek el könnyen a képeid a memóriakártyádról!

 

Így tűnnek el könnyen a képeid a memóriakártyádról!

Hogyan és miért tűnnek el a képek a memóriakártyánkról? A leggyakoribb okok egyértelműek: van aki véletlenül letörli az összeset, van aki zsebben hordja és ráülve eltöri, és van aki összecseréli a memóriakártyáit és nem azt formázza meg (törli), amelyiket szerette volna. Sajnos azzal kevesen vannak tisztában, hogy egy memóriakártyát fényképezésre, egyszerre csak egy fényképezőgépben szabad használni!

Az adatvesztések okai:

Az adatveszésnek (képvesztésnek) több oka is lehet. Gyakran figyelmetlenségből és néha tudatlanságból vesznek el a képeink.

- Gyakori, amikor figyelmetlenségből letöröljük az összes képet, vagy megformázzuk a memóriakártyát. Az esetek nagy többségében ilyenkor még lehetőségünk van fájlvisszaállító programokkal megmenteni a képeinket. (Az Online fotótanfolyamban ennek egy egész leckét szenteltünk!)

- Ritkább eset, amikor külső hatások miatt megy tönkre a memóriakártyánk. Ilyen amikor eltörjük, de az is, ha túl sok használat miatt a memóriakártya érintkezői elkopnak. (Általános használat mellett ez ritkán fordul elő.)

Ha egy memóriakártyát túl sokat tesszük be és vesszük ki a fényképezőgépből,
illetve kártyaolvasóból, akkor az érintkezői elkophatnak.

Milyen esetekben lehet még adatvesztésünk?

Tehát azzal sajnos kevesebben vannak tisztában, hogy egy memóriakártyát, egyszerre csak egy fényképezésre alkalmas készülékben (fényképezőgép, telefon, tablet) szabad használni!

Egyszerűbben:

- van két fényképezőgépünk,
- vagy épp fényképezőgép váltás után vagyunk (sokan váltanak úgy fényképezőgépet, hogy az új fényképezőgép ugyanolyan kártyával működjön, mint az előző),
- vagy kevés a hely a memóriakártyánkon és kiveszünk egy másik készülékből egyet pl. telefonból, hogy tudjunk fotózni.

Ilyenkor a memóriakártyát fényképezésre, egyszerre csak az egyik fényképezőgépben szabad használnunk!

Ennek az oka, hogy a fényképezőgépek nem minden esetben látják az előző/másik fényképezőgép által készített fényképeket. Ha nem látják, akkor pedig megvan annak az esélye, hogy az egyik fényképezőgép pont a másik gép által készített fényképre fogja rámenteni az új képet.
Ezzel használhatatlanná téve a másik fényképezőgép képét/képeit. Ráadásul az így elvesztett képeinket már nem lehet visszaállítani!

Megoldás:

Ha szeretnénk ugyanazt a memóriakártyát több fényképezőgépben is használni, akkor először mentsük le róla a képeinket, utána formázzuk meg. Ha ezzel megvagyunk, nyugodtan, biztonságosan használhatjuk a másik fényképezőgépben is!

Ha hasznosnak találtad a cikket, iratkozz fel és próbáld ki az Online fotótanfolyam ingyenes leckéit is!

Vagy lájkold a facebook oldalunkat. Vagy követhetsz minket a google plus oldalunkon.

vissza